Bontkraagje versus beroemde fotograaf

Terwijl Nederlands meest vermogende tv-blondine Linda de Mol begin deze week met een nieuwe homoglossy de homo-emancipatie trachtte te bevorderen, maakte fotograaf Erwin Olaf bekend dat hij onze tolerante hoofdstad van weleer wil verruilen voor Berlijn. Tegenover de Gay Krant zette hij uiteen waarom.

De kwestie: toen Olaf vorig weekeinde de Amsterdamse homosociëteit De Trut verliet, was hij er getuige van hoe twee zoenende homo’s door een jongen werden uitgescholden. Volgens Olaf was de jongen van Marokkaanse komaf. Al dat gezoen op straat vond hij blijkbaar abject, al kun je je afvragen wat zo’n jongen in de buurt van dergelijke gelegenheden te zoeken heeft. „Hij vond het vies en eiste dat de homo’s er onmiddellijk mee ophielden”, vertelde Olaf. De Marokkaan, ’gekleed in zwarte leren jas met bontkraag en zwarte pet’, werd agressief.

Olaf besloot zich in de kwestie te mengen en meldde de Marokkaan en zijn vriend dat homo’s in Nederland mogen trouwen en dus ook mogen zoenen. Dat hoort tenslotte een beetje bij elkaar. Het bontkraagje kwam daarop dreigend op de internationaal befaamde fotograaf af. Olaf belde 112, de gozer voelde nattigheid en scheerde zich weg. Zijn vriend bleef staan en Olaf ging verder in discussie. Vertelde hem dat homo’s de laatste tijd vaak slachtoffer zijn van agressieve en discriminerende Marokkanen. De achtergebleven jongen liet weten dat hij Joegoslaaf is. Tja.

De zaak was nog niet afgedaan: een jonge lesbische vrouw mengde zich in de kwestie. Ze sommeerde Olaf niet te discrimineren. Ook twee homoseksuele passanten, die niets zouden hebben gezien van het incident, vonden dat de fotograaf discrimineerde. Olaf: „Toen ik probeerde uit te leggen dat het van de zotte is dat je in Nederland niet meer hand in hand kunt lopen omdat veel Marokkaanse jongens zich dan agressief gedragen, zeiden de twee jonge homo’s me dat ze sowieso niet hand in hand wilden lopen.” Voor Olaf was daarmee de maat vol. „De generatie voor mij heeft ervoor gezorgd dat jongeren zich nu iedere zondagavond een stuk in hun kraag kunnen zuipen in een sociëteit als De Trut. Ik zal me nooit en te nimmer meer bemoeien met de homohaat door wie dan ook. Jonge homo’s en lesbo’s zoeken het zelf maar uit, het is nu hun strijd. Ik heb genoeg van Amsterdam. Ik wil verhuizen naar Berlijn.”

Terwijl Olaf alvast de verhuisdozen inpakte, legde Linda de Mol voor ’RTL Boulevard’ uit waarom Thomas Berge van de cover van haar homoglossy gehaald moest worden. Hoewel de zanger vrijwillig had geposeerd voor het blad, maar dat was vooral om in het bijbehorende artikel uit te leggen dat hij géén homo is. Zijn hoofd op de cover met daar boven de titel L’Homo zou zijn imago geen goed doen. Het gaat heel goed met de homotolerantie, begrijpt u wel.

Vorig jaar werd Arie Boomsma door zijn toenmalige werkgever, de EO, geschorst vanwege een fotosessie voor het blad.

Ondertussen zeurt De Mol in haar editorial dat ze geen gay best friend heeft, terwijl dat juist zo leuk is: hij heeft namelijk vileine humor en smaak, zijn dassen passen altijd goed bij jouw avondjurk, hij kan goed dansen en is een prima pronkstuk en uithuilschouder. De homo is zeg maar een prima accessoire. Maar hij moet niet voor zichzelf willen opkomen. En ook niet voor zijn medehomo’s. Dat wordt zelfs in eigen kring niet gewaardeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden