Bontgekleurde en houten dieren in het hoofdkwartier van Kaplum

null Beeld x
Beeld x

Op de kunstacademie werden ze geïnspireerd door kunstenaars als Joan Míro en de beweging Bauhaus. Je ziet het terug in het speelgoed van Alper Demir en Anna van Gerve.

Als Alper Demir (40) niet was teruggegaan naar Turkije voor zijn militaire dienst, had hij Anna van Gerve (31) nooit ontmoet. Alper lacht als hij erover nadenkt. Bij terugkomst kwam hij in dezelfde klas terecht van de Rietveld Academie als Anna. Tien jaar later zitten ze tegenover elkaar in hun appartement in Amsterdam. Hun zoon Sibren van bijna twee heeft zijn middagslaap. Op tafel staan houten dieren: konijnen met groene oren op wieltjes, een zeeleeuw. Bontgekleurde knuffels liggen uitgestald: een diepblauwe walvis, een stokstaartje en een okergeel zeepaardje.

Tekst gaat verder onder afbeelding

null Beeld x
Beeld x

In de hoek van de kamer heeft Alper zijn werktafel, hier werkt hij het houten speelgoed af. Aan de andere kant staat de naaimachine van Anna, daar maakt ze de knuffels. Dit is het hoofdkwartier van Kaplum, het speelgoedmerk dat het echtpaar samen begon.

Versierpoging

Tijdens hun studietijd zeiden ze hoogstens gedag tegen elkaar, vertellen ze. Pas drie jaar na hun afstuderen maakten de twee op een expositie een praatje. Anna vertelde hem dat ze verhalen schreef, Alper vroeg of ze hem er een paar wilde opsturen. Zijn Nederlands was in die tijd belabberd. "Het was eigenlijk meer een versierpoging", lacht hij. Eén die werkte. Ze spraken af. Alper vroeg haar waarom ze haar schildpad-ketting niet meer om had. Zij was onder de indruk dat hij zoiets kleins had onthouden: tijdens de jaren op de kunstacademie droeg ze altijd een ketting met een schildpad-hangertje.

Het is dan ook niet toevallig dat hun merk Kaplum heet. Het is afgeleid van het Turkse woord kaplumbağa voor schildpad, vertelt Alper. Vijf dagen in de week werkt hij als frontdesk-manager in een hotel. Een dag in de week is hij te vinden in zijn houtwerkplaats en zaagt hij speelgoeddieren. Anna is de hele week thuis met hun zoontje. In de ochtend zit ze steevast achter haar naaimachine: "Sibren weet dat ik moet werken. Hij weet precies wat ik ga maken als hij alleen al de stof ziet." Soms brengt de peuter haar inspiratie: "Gisteren zei hij: 'Tijger maken'. Nu ben ik aan het nadenken hoe ik dat ga doen." Als Alper de houten dieren afwerkt aan zijn werktafel, zit Sibren er vaak naast in zijn kinderstoel. Alper: "Hij doet al een beetje mee. Ik heb zelfs een klein vijltje voor hem."

null Beeld x
Beeld x

Hun speelgoeddieren zijn simpel en kleurrijk. Anna: "We vinden het belangrijk dat kinderen de vrijheid hebben om de dingen in te vullen. Het hoeft niet té realistisch te zijn." Achter hun producten zitten verhalen, vertelt ze. Ze ontwerpt het liefst dieren die je niet zo snel in de winkel ziet. Zo maakte ze een serie woestijndieren: een dromedaris, een stokstaartje, een jerboa (een soort muis) en een woestijnvos. Bij elk dier staat geschreven wat zijn bijzondere eigenschappen zijn. Alper haalt veel voldoening uit het werken met hout: "Elk stuk speelgoed is anders. Ik kies de richting van de nerven altijd zo dat ze de vorm van het dier versterken."

Het is hun droom om groter te worden. Het liefst willen ze ook meubels gaan maken, vertelt hij. Ze hebben geen haast. Alper: "Ken je het verhaal van de haas en de schildpad? De aanhouder wint."

Het speelgoed van textiel en hout van Kaplum is te bestellen via www.kaplum.nl

In de serie 'Zelfgemaakt' vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees hier meer verhalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden