Bontempi verlegt specialiteit van de sprint naar de solo

WASQUEHAL - Guido Bontempi mag dan tegenwoordig iets te veel van het leven houden om zich in een massasprint te laten pletten door een niets en niemand ontziend betonblok, hij is nog altijd sterk genoeg om een korte solo met een dagzege te bekronen. Bijna vijf kilometer voor de finish in het treurige Wasquehal schudde hij de sprinters Ludwig en Jalabert van zich af en won met een surplus aan overmacht.

JOHAN WOLDENDORP

"Je neemt risico's als je op zo'n plaats wegspringt, maar als ik het op een spurt met die twee aan laat komen, weet ik zeker dat ik geen kans op de overwinning heb" , gaf Bontempi als toelichting. Het is bijna onvoorstelbaar, dat de Italiaan in de finale van de rit door NoordFrankrijk nog kon demarreren uit een kopgroepje van negen, waarin onder andere ook nog Frans Maassen, Dimitri Konisjew en Steve Bauer rondreden.

Ludwig verhinderde de eerste vlucht van Bontempi, maar op de tweede jump reageerde hij niet. "Iedereen in onze groep was gevaarlijk. Ik had weinig zin meer het vuile werk op te knappen."

Bontempi ontwikkelde het haast ongekende gemiddelde van 47,801 kilometer per uur. Dat betekent dat het tempo in de laatste kilometers nog aanzienlijk hoger moet zijn geweest.

Het gemiddelde was goed voor de op een na snelste etappe uit de 79jarige geschiedenis van de Tour. Het record staat op naam van Eddy Merckx, die in 1974 in de etappe van Vouvray naar Orleans een gemiddelde haalde van 48,35 kilometer. Toen ging de rit over 112 kilometer; gisteren werden 196 kilometers afgelegd.

Een tijdritje

Bontempi voelde zich de winnaar van een tijdritje, gaf hij na afloop zijn gevoelens bloot. Prive-tijdritjes organiseert hij al enkele jaren. Zijn voorlaatste ritzege in de Tour de France, in 1990 in Limoges, kwam eveneens na een korte solo tot stand. De twee etappe-overwinningen in de Giro van dit jaar boekte hij onder dezelfde noemer. Het aantal overwinningen neemt af, maar de kwaliteit wordt beter, vindt hijzelf. En met 76 eerste plaatsen in zijn twaalfjarige loopbaan als wielrenner, gaat hij na dit of volgend jaar als een 'naam' de geschiedenis in. Tot in lengte van jaren zal hij in het wielergekke Italie met een buffel - zijn bijnaam - worden geassocieerd.

Van de 76 overwinningen registreerde Bontempi er zes in de negen jaar dat hij deelnam aan de Ronde van Frankrijk. 1986 was zijn gloriejaar met drie dagprijzen. In 1988 won hij in La Baule de zogeheten preface. Het was in het jaar dat de Ronde van Frankrijk niet langer dan drie weken mocht duren en de Tourorganisatie uit arren moede op zondag een circusnummer bedacht, waarvan de uitvoering niet meetelde voor het algemeen klassement. In 1987 waande Bontempi zich in Troyes ook winnaar, maar die prestatie was met behulp van verboden stimulantia tot stand gekomen. De palmares van die Tour bleef beperkt tot het aandeel in de gewonnen ploegentijdrit.

Bontempi's ploegleider, Davide Boifava, heeft alle overwinningen in die creatie van nabij aanschouwd. Voor hem zijn ze ook stuk voor stuk even waardevol. Boifava zag in 1987 Stephen Roche de drieluik Tour, Giro en wereldtitel winnen, deelde in 1990 en '91 mee in de successen van Claudio Chiappucci (bergkoning in de Giro en de Tour, twee jaar geleden pas op de voorlaatste dag door LeMond uit de gele trui gereden, winnaar van Milaan-San Remo), maar beleefde door de jaren heen toch het meeste plezier aan Guido Bontempi. De vroegere Reus van Nuvolenta (een volstrekt misplaatst koosnaampje, Boifava is groot noch klein) stelt zijn streekgenoot (Brescia) doorlopend ten voorbeeld aan andere collega's. "Want wat ik in al die jaren steeds in Bontempi heb bewonderd, is zijn beroepsernst. Ik vind dat alle jongeren in de ploeg aan hem een voorbeeld moeten nemen."

Ofschoon al in de herfst van zijn loopbaan aangeland - Bontempi is van 12 januari 1960 - onderging hij de afgelopen winter een vermageringskuur bij de in de wielerwereld bekende wetenschappers Conconi en Ferrari. Hij raakte vier kilo overgewicht kwijt.

De twee-eenheid Bontempi-Boifava bestaat eigenlijk al zolang de laatste ploegleider is. De beste jongere uit de Giro d'Italia van 1969 besloot daartoe, nadat hij in de winter van 1977 in Wenen zijn zoveelste operatie aan het rechterdijbeen moest ondergaan. Twee jaar na zijn afscheid zocht hij in opdracht van een sponsor renners rond zijn beoogde kopman Battaglin. Enkele jongeren als Leali en Bontempi kregen een contractje. Boifava had meteen succes. In 1981 won Battaglin zowel de Giro als de Vuelta. In 1984 stapte de jeansfirma Carrera over van het basketbal naar het wielrennen en vond in Boifava de ideale man om wederzijdse dromen te verwezenlijken.

De een noemt hem te lief voor de topsport, de ander prijst Boifava om zijn aandeel in de sanering van het momenteel weelderig bloeiende Italiaanse cyclisme. Hij weigert namelijk consequent mee te doen aan de prijzenslag in het wielrennen. Hij verliest liever een vedette dan dat hij zijn principes verloochent. Zo vond hij dat Stephen Roche na zijn succesjaar 1987 overvroeg. De Ier vertrok, dreigde nog met een proces, maar keerde na veel omwegen en dito lichamelijk leed dit seizoen weer terug bij de Italiaanse ploeg. En zeker niet om het geld, zoals hij zelf zegt. "Bij twee Spaanse ploegen kon ik meer verdienen, maar op mijn leeftijd - 32 ( - red.) - heb ik liever een fatsoenlijk basissalaris dan een inkomen dat ik moet zien te spekken met forse premies."

Voelt Roche zich weer op zijn plek, de toekomst van Bontempi is nog door nevelflarden aan het zicht onttrokken. Het geruchtenverkeer leidt al weken tot opstoppingen. Er kan haast geen naam circuleren of Boifava wordt er mee in verband gebracht. Behalve de reputatie van de beminnelijke ploegleider, kan het niet anders of de sponsor beschikt over een goed geoliede pr-afdeling. Vooralsnog moet er niet overdreven veel waarde worden gehecht aan het 'nieuws', dat Abdoesjaparow en Bontempi hun loopbaan bij de Spaanse ploeg Fernandez vervolgen en Allocchio Abdoe's plaats bij Boifava inneemt. "Ik sluit niets uit," houdt Bontempi zich van de domme. "Misschien is dit mijn laatste Tour, misschien niet. Misschien rijd ik volgend jaar in een andere ploeg, misschien niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden