Bonsink wilde een 'tegengeluid' laten horen

Sinds haar overgang naar Denk krijgt Sylvana Simons haat over zich uitgestort op internet. De uitzwaaipagina op Facebook van Donny Bonsink is daar een uiting van. Maar ze krijgt ook steunbetuigingen. Twee van hen leggen uit waarom Sylvana's strijd voor hen zo belangrijk is.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Hij zit nu zonder werk, maar ooit hoopt Donny Bonsink (23) een nationalistische burgerbeweging te beginnen met mensen 'die het zat zijn hoe het in Nederland gaat'. In NRC Handelsblad maakte hij gisteren bekend dat hij degene is geweest die op Facebook opriep om een 'uitzwaaidag' te organiseren voor Sylvana Simons. Zo'n 42.000 mensen gaven aan daaraan mee te willen doen. In de reacties stonden termen als 'Hoervana Simons' en 'klaagneger'.

Bonsink geeft in het interview met NRC Handelsblad toe dat er sprake is van een haatcampagne tegen Simons. Maar zij heeft het er volgens hem dan ook naar gemaakt met haar kritiek op Zwarte Piet en haar besluit om zich bij een 'achterlijke politieke partij' als Denk aan te sluiten.

"Ik wist het gewoon: zo'n pagina wordt een succes", zo zei hij gisteren in de krant. "Alles wat Nederlands is, verafschuwt zij: Zwarte Piet, het koningshuis." Met de pagina wilde hij een 'tegengeluid' laten horen. Er zijn inmiddels meer pagina's met een vergelijkbare boodschap, maar er zijn ook pagina's opgeheven.

Op het internet presenteerde hij zich tot nu toe als Donny Morero. In 2014 richtte hij de Facebookpagina 'PVV aanhangers' op, vanwege de kritiek die Wilders kreeg voor zijn 'minder, minder, minder Marokkanen' - uitspraak.

Deze pagina heeft nu 70.000 likes. Nog succesvoller werd zijn pagina 'Nederland mijn vaderland' met 220.000 volgers.

Bonsink was eind vorig jaar medeorganisator van de protestdemonstratie op het Haagse Malieveld tegen de komst van economische vluchtelingen, onder het motto 'dit kabinet luistert niet naar de gewone man'. Tegen RTV West zei hij toen: "Veel mensen willen 'gewone' vluchtelingen best helpen, alleen de gelukszoekers niet." Ongeveer 250 mensen kwamen bij die demonstratie opdagen.

Rond die tijd opende hij ook een petitie om Sint en Zwarte Piet op de nationale erfgoedlijst te krijgen, een actie die 17 ondertekenaars opleverde.

Bonsink zegt dat hij op zijn persoonlijke Facebook-profiel doodsbedreigingen heeft gekregen, maar toch vond hij dit geen belemmering om zijn identiteit vrij te geven. Hij heeft een horecaopleiding gevolgd, maar het werk dat daarbij hoorde, beviel hem niet. Hij zoekt nu een baan in de ouderenzorg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden