Bonn-beraad in cruciale fase

BONN - De deelnemers aan de conferentie over de toekomst van Afghanistan zijn het nog altijd niet eens over de samenstelling van een nieuwe regering. Het onderhandelingsproces dreigt bovendien bemoeilijkt te worden door nieuwe eisen vanuit Kaboel.

redactie buitenland

VS-gezant James Dobbins heeft de Noordelijke Alliantie gemaand snel met een lijst met namen te komen voor het nieuwe interimbestuur. Hij waarschuwde ervoor dat het momentum van de onderhandelingen verloren dreigt te gaan als de Alliantie doorgaat met het opwerpen van meer obstakels.

De onderhandelingen die een week geleden begonnen, gaan nu al twee dagen over wie welke post krijgt in het nieuwe overgangsbestuur, dat een halfjaar zal aanblijven. De vier delegaties moeten het nog eens zien te worden over 29 leden van het bestuur.

Ook over de leiding is nog geen besluit gevallen. Hiervoor circuleren vier namen. Hamid Karzai, een prominente Pasjtoenleider, lijkt de beste kaarten te hebben. Andere gegadigden zijn Abdoel Sattar Sirat, adviseur van oud-koning Zahir Sjah, en verder oud-president Sibghatoellah Modjaheddi en Pir Sajed Ahmad Gailani, een geestelijk leider van de Pasjtoenen.

De Verenigde Naties, die de onderhandelingen leiden, hopen voor woensdag een akkoord op alle punten te bereiken. Dan begint in Berlijn een grote donorconferentie voor Afghanistan. De miljarden zijn afhankelijk gesteld van een politiek akkoord.

De onderhandelingen in Bonn worden bemoeilijkt door een nieuw voorstel van de politiek leider van de Noordelijke Alliantie, oud-president Boerhanoeddin Rabbani in Kaboel. Die zei gisteren in een interview in de Washington Post dat hij een eigen raad wil installeren boven het nieuwe interimbestuur. Hij zou daarin zelf willen plaatsnemen. Eerder leek Rabbani geen rol meer voor zichzelf op te eisen.

In Afghanistan zelf maken de strijdende partijen zich op voor de slag om het Talibanbolwerk Kandahar. Eenheden van de oppositie rukten gisteren vanaf drie kanten verder op en Amerikaanse vliegtuigen voerden zware bombardementen uit. In de noordelijke stad Mazar-i-Sjarif worden gevechten gemeld tussen verschillende groeperingen. De VN vreest dat de humanitaire hulpverlening daardoor in het gedrang komt. In de omgeving van de oostelijke stad Jalalabad zijn volgens het Afghaanse persbureau AIP zeker 25 Amerikaanse elitesoldaten geland. Zij zouden een aanval voorbereiden op het tunnelcomplex Tora Bora. Volgens sommige bronnen zou de Saoedische terroristenleider Osama bin Laden zich hier ophouden. Amerikaanse vliegtuigen bombarderen het complex al dagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden