Bonje met de buren? Maak de afspraken zo concreet mogelijk

In het televisieprogramma De Rijdende Rechter komt John Reid vaak genoeg tussen twee ruziënde buren te staan. Het aantal burenruzies nam het afgelopen jaar toe.Beeld Videostill / KRO-NCRV

Een schuur die al maanden verbouwd wordt, een boom die het zonlicht in de tuin wegneemt: het aantal burenruzies in Nederland neemt toe. Zijn we minder verdraagzaam geworden?

Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR), een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, ontving het afgelopen jaar 7 procent meer juridische hulpaanvragen bij burenruzies dan in 2017. Al eerder dit jaar bleek dat het aantal burenruzies toeneemt en dat er vaker een beroep wordt gedaan op buurtbemiddelaars om dit soort conflicten op te lossen. Hoe is deze toename te verklaren?

Bente London, directeur bij bemiddelingsorganisatie Beterburen, stelt dat het een gevolg is van de groeiende bevolkingsdichtheid. “Hoe meer je elkaar hoort en ziet, hoe meer overlast je van elkaar ervaart.” London noemt als voorbeeld huurders in Amsterdam die boven, onder én naast zich buren hebben.

Het onderzoek ‘Burenruzies 2018’ van Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum bevestigt dit beeld. In de Randstad gaf 26 procent van de respondenten aan ooit ruzie te hebben gehad met de buren, tegenover een kleine 10 procent in Zeeland. Van de 1800 ondervraagden zegt ongeveer een vijfde wel eens ruzie te hebben gehad met de buren.

Geluidsoverlast

Niet alleen het percentage, maar ook de aard van de ruzies is anders in steden dan in dunbevolkte gebieden, zegt de directeur van Beterburen. “In steden als Amsterdam of Rotterdam komen burenruzies vooral door geluidsoverlast. In provincies als Zeeland en Friesland gaat het eerder om problemen op het erf of een verstoorde relatie binnen het dorp.”

Beeld Louman & Friso

De juristen van SAR die het aantal hulpaanvragen bij burenruzies zagen groeien, wijten de toename echter aan twee andere zaken. “Bij onze cliënten zien wij dat steeds minder mensen bereid zijn tot een compromis te komen”, zegt Petra van der Voort van SAR. “Hierdoor groeit het aantal burenzaken dat voor de rechter verschijnt. Het lijkt wel of we minder verdraagzaam zijn geworden.”

Een tweede reden is volgens SAR dat er weer veel beweging is in de huizenmarkt. Sinds de crisis hebben meer mensen nieuwe buren gekregen, zegt van der Voort. “Hierdoor komen de oude afspraken met de buren te vervallen. Dit leidt tot soms tot grote frustratie: de nieuwe buurman verzorgt de gedeelde heg bijvoorbeeld niet.”

Stofzuigen

Een burenruzie ontstaat in de meeste gevallen door een misverstand, zegt hoogleraar sociale psychologie Hannah Nohten. “Mensen hebben verschillende opvattingen over welk gedrag wel of niet voor overlast zorgt.”

Ze noemt het voorbeeld van een buurman die geluidsoverlast veroorzaakt. “Als we denken dat de buurman expres harde muziek draait, worden we boos en zijn we vervolgens eerder geneigd kwaad te reageren. Emoties staan dan niet meer in relatie tot het probleem,” legt ze uit. “Als we denken dat de buurman niet weet hoe gehorig het huis is, zullen we hem vriendelijker benaderen.”

Als suggestie om burenruzies te voorkomen, adviseert Nohten om zo concreet mogelijke afspraken moet maken. “Dus niet: geen harde muziek draaien. Maar wel: na tien uur ’s avonds geen muziek draaien boven 100 decibel.”

Een andere oplossing is het inschakelen van buurtbemiddelaars. Maar voordat mensen naar dit middel grijpen, moeten ze elkaar van London eerst beter leren kennen.

“Misschien heeft je buurvrouw wel nachtdienst, en vindt ze het daarom vervelend als je ’s ochtends gaat stofzuigen”, zegt ze als voorbeeld. “Je kunt er pas achter komen als je gaat praten en elkaar tegemoetkomt.”

Lees ook:

Buurtbemiddeling ziet veel moois ontstaan: ‘Soms is er een handdruk of zelfs een omhelzing’

Buren accepteren steeds minder van elkaar. Buurtbemiddeling doet een poging ruzies op te lossen.

Frans Bromet: ‘De burenruzie kan je leven beheersen’

Buren kunnen elkaar ook het leven zuur maken. Filmmaker Frans Bromet weet er alles van: hij heeft zelf ook een burenruzie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden