’Bonfire en ik konden elkaars gedachten lezen’

Anky van Grunsven: 'Als alles altijd goed gaat, maakt dat je minder gretig.' ( FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Anky van Grunsven: 'Als alles altijd goed gaat, maakt dat je minder gretig.' ( FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Drievoudig olympisch dressuurkampioene Anky van Grunsven (42) kan niet zonder paarden. Medailles zijn daarbij niet haar voornaamste drijfveer, maar de samenwerking tussen mens en dier.

Hoe ziet een interview eruit als je zelf de vragen mag bepalen? Op verzoek van Trouw hielden vier sporters een vraaggesprek met zichzelf. Vandaag dressuurruiter Anky van Grunsven.

Wat is het grootste geluk in je leven?

„Dat ik alles heb bereikt wat ik wilde en mijn leven daarop heb kunnen inrichten. Veel mensen moeten op een gegeven moment kiezen tussen sport en een ander leven. Ik kan sport combineren met het opvoeden van mijn kinderen, en heb daarmee van twee werelden het beste.”

„Iemand heeft me ooit verweten niet te kunnen kiezen tussen carrière of kinderen. Alsof vrouwen niet beide kunnen. Je moet het alleen goed regelen. Ik heb een superfijne au pair die ik volledig vertrouw. Was dat niet zo, dan kon ik niet vrij sporten.”

„Er moeten natuurlijk geen nare dingen gebeuren. Als een van de kinderen vlak voor een belangrijke wedstrijd ziek is, dan gaat dat voor. Dan is het heel makkelijk om het sporten los te laten.”

„Ik voel me prettig met de wijze waarop ik leef. Dat goede gevoel breng ik over op mijn kinderen en de mensen met wie ik samenwerk. Ben je zelf gelukkig, dan kunnen de mensen om je heen ook beter functioneren.”

„Mijn oudste, Yannick, is vijf jaar. In die tijd ben ik twee dagen zonder kinderen van huis geweest. Zij vinden het heel normaal om met ons de wereld over te reizen. Ze maken contact met mensen en ze spreken twee talen, waardoor ze wereldwijs worden. Ze ervaren dingen die ze op school niet leren. Toch zijn ze straks gebonden aan de Nederlandse schoolwet. We kunnen niet, zoals in België, Engeland en Amerika, een leerpakket meekrijgen voor onderweg. Dat vind ik jammer. Ik zal minder wedstrijden gaan rijden en een betere planning moeten maken.”

Het grootste geluk heeft niets te maken met het winnen van medailles?

„Die vierde gouden medaille in Londen is niet mijn doel. Zoals die derde, tweede en eerste dat ook niet waren. Ik wil de grens vinden van wat ik samen met mijn paard kan bereiken. Met Bonfire in Sydney had ik dat gevoel van: beter kan niet.”

„Daar ging ik voor het eerst voor goud, en hielp de eerste dag om zeep. Ik was nog nooit zo in goed vorm, maar maakte er niets van. Dankzij Bonfire was ik nog tweede. Na urenlange bestudering van de videobeelden kwam ik erachter dat het niets met mijn rijden had te maken, maar alles met mijn manier van denken. Ik reed niet voor mijn plezier, maar om te presteren. Dat heb ik los kunnen laten, en ik slaagde.”

„In Hongkong vond iedereen dat ik weer goud moest halen, en toen ik daar aankwam dacht ik dat zelf ook. Het gevoel in mijn hoofd kwam niet overeen met het gevoel in mijn buik. Doen, zeggen en voelen is niet altijd hetzelfde. Bovendien waren de omstandigheden moeilijk, mentaal was dat mijn zwaarste wedstrijd ooit. Maar hoe moeilijker het is, hoe meer eer van een medaille. Zelfs nu nog, als ik niet kan slapen en ik over iets moois wil nadenken, denk ik aan Hongkong.”

„Zoals Sydney de medaille van Bonfire was, zo was Athene mijn medaille. Ik was er tien maanden uit geweest vanwege mijn beenbreuk. En mijn ouders hadden allebei kanker. Mijn vader overleed vlak voor Athene. Ik heb werkelijk gedacht dat het met mijn leven nooit meer goed zou komen, terwijl ik van nature helemaal niet depressief ben. Die medaille was het bewijs: je komt er altijd weer uit.”

Waaraan erger ik mij het meest?

„Het stoort mij dat mensen op internet anoniem dingen kunnen spuien. Dat treft niet alleen mij, maar mensen in alle geledingen van de samenleving. Ik vind het beangstigend om te zien hoeveel haat daarmee wordt gezaaid. Het is laf en slecht voor onze samenleving, het zou verboden moeten worden. Met mensen die anoniem blijven is geen discussie te voeren, zoals in een democratie zou moeten.”

Wat is de grootste misvatting op het gebied van paardrijden?

„Er is een klein groepje mensen, die geen benul hebben waarover ze praten, die op internet met een haatcampagne onze trainingsmethode in twijfel trekken. Ze brengen misleidende filmpjes en foto’s van trainingen naar buiten als zijnde dierenmishandeling.”

„Amateurs realiseren zich niet dat profs anders werken. Onze paarden worden meer gestretcht dan het gemiddelde paard. Onze paarden zijn super getraind en gaan steeds een stapje verder, net als andere topatleten. Topsport is ook bij ons verleggen van grenzen. Daarbij hebben we er alle belang bij dat onze paarden fysiek en metaal fit en gezond blijven. Er staat hier een olympische kampioen van 27 op stal van zijn pensioen te genieten na tien jaar topsport.”

Wat waren mijn belangrijkste ups en downs van het afgelopen jaar?

„Ik wist dat het lastig zou worden. Na een olympische titel val je in een leegte. Joepie, ik ben wéér de allerbeste. En dan? Ik had motivatieproblemen. Toen kwam het dieptepunt tijdens een wedstrijd in Aken. Ik reed niet goed en had het gevoel dat de juryleden klaar waren met mij. Dat snap ik best, die willen nieuwe gezichten zien. Maar dat was precies wat ik nodig had als nieuwe uitdaging.”

„Ik houd niet van een stabiel, vlak leven. Als alles altijd goed gaat, maakt dat je minder gretig. Ik begon het jaar slecht, ik heb ook niet veel gewonnen. Maar uiteindelijk ben ik wel weer veel beter geworden.”

Wat geeft de grootste voldoening als topsporter?

„Dat ik nog altijd elke dag met plezier ga rijden. Tijdens de kerstvakantie heb ik tien dagen vrij genomen om met de kinderen leuke dingen te doen. In die periode heb ik echt maar één of twee paarden af en toe gereden. Een dag niet rijden, zonder weg van huis te zijn, dat was nog niet vaak gebeurd.”

Zou ik nog paardrijden als ik geen topsporter was geworden?

„Paarden zijn mijn passie. Ik heb het geluk dat ik er mijn beroep van heb kunnen maken. Een leven zonder zou ik me niet kunnen voorstellen. Een olympische medaille is niet het mooiste van paardrijden. Dat is de samenwerking van mens en dier.”

„Een paard weegt 600 kilo, hij is veel sterker. Je móet dus samenwerken, anders ben je nergens. Het is best lastig om met een paard te communiceren. Je moet je in hem verdiepen, weten hoe zijn aard is, hoe hij zich voelt. Is hij brutaal, onzeker, of weet hij het allemaal beter. Elke dag ben je bezig met zijn welzijn. Het is niet alleen opstappen en wegrijden.”

„Bonfire kende ik al vanaf dat hij tweeënhalf was, we zijn min of meer samen opgegroeid. Met hem had ik het sterkst het gevoel dat ik wist wat hij dacht, en dat hij wist wat ik dacht. We konden elkaars gedachten lezen.”

Anky van Grunsven: 'Als alles altijd goed gaat, maakt dat je minder gretig.' (Werry Crone, Trouw) Beeld
Anky van Grunsven: 'Als alles altijd goed gaat, maakt dat je minder gretig.' (Werry Crone, Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden