Bonenpotje uit Macedonië

Dit gerecht komt uit de huidige Republiek Macedonië, ooit het hart vanhet Rijk van Alexander de Grote en toen al smeltkroes van velebevolkingsgroepen.

Het is een nationaal Macedonisch gerecht, zoals men dat maakt in Tetovo,een stad die ligt in een streek waar de grote witte bonen (gravce) groeienvoor dit potje (tavce). Je kunt zo'n aardenwerken pot kopen op iedere markten er is zelfs een popgroep met de naam Tavce Gravce. Volgensvoedingsdeskundige Duan Matic stamt het gerecht uit de Ottomaanse tijd:toen at men vegetarisch uit armoede. Een met bruine bloem gebonden uiensaus(zaprka) zorgde voor meer smaak. Dat hoeft niet echt meer, maar zo goedals wij onze stamppot niet vergeten, zo goed houdt men daar van ditonopgesmukte 'troost-eten'. Tegenwoordig wordt het gemaakt met eengebakken visje of een worst, maar ook gewoon vleesloos, zoals het eigenlijkhoort.

De verwarmde bonen goed laten uitlekken, kookvocht opvangen.

Uien onder deksel smoren op een klein pitje. In open pan licht bruinen.Bloem erdoor roeren en zoveel stoofvocht toevoegen dat er een dikke sausontstaat. Van het vuur afhalen en knoflook, paprika, pepertje en munt erbijdoen. Dit alles door de bonen scheppen. Op smaak brengen met peper en flinkzout.

Overbrengen in een laag ovenvast potje. Stervormig beleggen met repenpaprika, olie eroverheen schenken en 45 minuten bakken bij 175 ° C.Garneren met groen.

Hierbij rode landwijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden