Bondsdag stemt met ruime meerderheid voor Grieken

ANTOINE VERBIJ

De Duitse Bondsdag heeft gisteren een merkwaardig schaduwgevecht geleverd. Op de agenda stond het voorstel van minister Schäuble van financiën om onderhandelingen met Griekenland te voeren over een derde hulppakket. Maar van tevoren had Schäuble laten weten weinig vertrouwen te hebben in nieuwe financiële steun voor de Grieken.

Schäuble liet afgelopen week geen gelegenheid voorbijgaan om ervoor te pleiten dat de Grieken enige tijd uit de eurozone zouden stappen. Alleen op die manier zouden de schulden effectief kunnen worden afgebouwd. Een en andermaal benadrukte Schäuble dat die optie nog steeds op de vergadertafel van de eurogroep ligt.

Maar gisteren, toen hij zijn voorstel voor onderhandelingen met de Grieken verdedigde, repte hij met geen woord over zijn voorkeur voor een 'tijdelijke Grexit'. Ook de woordvoerders van de regeringspartijen omzeilden het onderwerp. In plaats daarvan dankten ze Schäuble uitvoerig voor zijn inzet bij de Europese onderhandelingen afgelopen weekend.

De oppositie had daarom gisteren in de Bondsdag vrij spel. De sprekers van de Linkspartij en de Groenen verweten Schäuble huichelarij en schoven hem de schuld toe van de Griekse crisis. Hij zou de Grieken met zijn voortdurende dreigementen onder druk hebben gezet en op die manier het Europese project in gevaar hebben gebracht.

Bondskanselier Angela Merkel had in haar openingstoespraak overigens al duidelijk gemaakt dat het verblijf van de Grieken in de eurozone de inzet van het debat is. Een 'Grexit' stond wat haar betreft niet op de agenda. Verder benadrukte Merkel vooral de dramatische dagen die Europa deze week doormaakt, "dagen zoals ik die in deze vorm niet eerder heb beleefd".

"Stelt u zich eens voor", vervolgde de bondskanselier, "dat hier in Duitsland ouderen voor gesloten banken komen te staan en hun pensioen van 120 euro in de week niet kunnen opnemen." Merkel waarschuwde voor "chaos en geweld" in Griekse steden wanneer Europa het land in de steek zou laten.

Merkels emotionele appèl zorgde er samen met Schäubles terughoudendheid voor dat de gelederen in de fractie van CDU en CSU redelijk gesloten bleven en een ruime meerderheid voor onderhandelingen met Griekenland stemde. Vooraf waren daar ernstige twijfels over. Uiteindelijk stemden 60 van de ruim 300 fractieleden tegen het voorstel.

Zoals was te voorzien stemde de fractie van coalitiepartner SPD vrijwel unaniem voor verdere onderhandelingen. Samen met een aantal stemmen van de Groenen haalde het voorstel van Schäuble een comfortabele meerderheid van 439 van de 598 aanwezige volksvertegenwoordigers. Alleen de Linkspartij stemde vrijwel geheel tegen.

Verschillende parlementariërs bekenden in het ruim drie uur durende, vaak heftige debat dat hun vertrouwen in Europa een flinke knauw heeft gekregen. Oneens waren ze het echter over de reden daarvoor. Voor de coalitiegenoten lag het aan de onberekenbare Griekse regering, voor de leden van de oppositie aan de hardvochtige houding van de Duitse onderhandelaars.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden