Bondsdag kiest tussen geloof en wetenschap

De Duitse Bondsdag stemt vandaag over een nieuwe wet voor het stamcelonderzoek. In het grillige debat volgen de parlementariërs vooral hun geweten.

Minister van wetenschap Annette Schavan (CDU) botst hard met de leiding van de katholieke kerk. Schavan, theologe en zelf bestuurder in de katholieke kerk, bepleit een verandering van de wet op het stamcelonderzoek waardoor de wetenschap meer mogelijkheden krijgt. De katholieke bisschoppen zijn daar fel tegen.

Het is maar één van de vele voorbeelden hoe grillig het Duitse debat over het stamcelonderzoek is. Vandaag stemt de Bondsdag over maar liefst vier voorstellen voor een nieuwe wet. Elk van de voorstellen vindt steun bij parlementariërs uit verschillende partijen. Bij de stemming zal elk parlementslid zijn individuele geweten volgen.

De huidige wet bepaalt dat onderzoekers alleen stamcellen uit een menselijke embryo mogen gebruiken wanneer die vóór 1 januari 2002 in het buitenland zijn geproduceerd. Onderzoekers klagen dat zulke stamcellen door hun ouderdom onbruikbaar zijn. Schavan steunt het CDU/SPD-voorstel om de peildatum te verschuiven naar 1 mei 2007.

Dat voorstel heeft ook de goedkeuring van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Die weet zich daarbij gesteund door de evangelische kerk, waarvan zij lid is. Er is echter ook een CDU-parlementariër die samen met collega’s uit SPD en de liberale FDP en met steun van de Linkspartij voorstelt om de peildatum helemaal af te schaffen.

CDU’er Katherina Reiche verdedigt dat voorstel met een verwijzing naar de vrijheid van onderzoek zoals die in de grondwet staat. Ze zegt bang te zijn dat het medische onderzoek in Duitsland achterop raakt. „In het katholieke Italië, het anglicaanse Engeland en het protestantse Scandinavië zijn de wetten liberaler”, zegt ze.

Andere bondsdagleden bepleiten de handhaving van de huidige wet of zelfs een compleet verbod op onderzoek met stamcellen uit menselijke embryo’s. Een van hun argumenten is dat er inmiddels ook met volwassen stamcellen goede resultaten zijn te behalen.

Laatstgenoemde voorstellen vinden vooral steun bij de Groenen en enkele conservatieve christen-democraten. „In deze kwestie staan we dichter bij de Groenen dan bij de CDU”, zegt de katholieke bisschop Gebhard Fürst. Hij vindt het onbegrijpelijk dat christendemocraten als minister Schavan het ’doden van embryo’s’ ten behoeve van de wetenschap toestaan.

De uitkomst van de stemming in de Bondsdag is ongewis. De meeste kans lijkt het voorstel te maken dat de peildatum voor stamcellen uit embryo’s naar 2007 verplaatst. Met haar steun aan dat voorstel profileert minister Schavan zich opnieuw als dissident in de katholieke kerk.

Eerder al richtte Schavan tegen de wil van paus en bisschoppen een adviesbureau op voor vrouwen die abortus willen. Ze meende dat daarmee de bescherming van het menselijk leven het beste is gediend. Net als nu met haar standpunt inzake het stamcelonderzoek. „Het is voor mij een afweging tussen de bescherming van het leven en de bescherming van de zieken”, zegt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden