Bondsdag beslist volgende maand over asielplannen

BONN (AP) - Het aantal asielzoekers in Duitsland zal minstens tachtig procent afnemen als de maatregelen die zondagnacht door vertegenwoordigers van de vier grootste politieke partijen werden overeengekomen, in werking treden. Dat zei Rudolf Seiters, de Duitse minister van binnenlandse zaken.

Seiters baseert deze verwachting op het aantal vluchtelingen dat via een van de buurlanden Duitsland binnenkomt. Het compromis, dat de regeringspartijen CDU, CSU, FDP en de SPD zondag na weken intensief vergaderen bereikten, houdt onder meer in dat vluchtelingen die niet direct naar Duitsland komen, maar via andere EG-landen, Polen, Tsjechoslowakije, Zwitserland of Oostenrijk, onmiddellijk worden teruggestuurd. In januari worden de voorgestelde maatregelen door de Bondsdag behandeld.

Volgens de groep Pro-Asyl, die zich inzet voor de rechten van asielzoekers, houden de voorstellen een aantasting in van het individuele recht op asiel en zou de regering zijn gezwicht voor het rechts-extreem geweld van de straat. Ook de Groenen en de SPD-jongeren wezen het compromis van de hand.

De conservatieve CSU echter, die deel uitmaakt van de regering, gaat het compromis niet ver genoeg.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in Duitsland, Walter Koisser, toonde zich sceptisch over het politieke compromis tussen CDU/CSU, FDP en de SPD. "Het is niet voldoende dat de oostelijke buurlanden van Duitsland onlangs de Conventies van Geneve over mensenrechten hebben getekend. Vooral in Polen en Tsjechoslowakije zijn de asielprocedures nog niet volledig in werking" , aldus Koisser

Edzard Reuter, de president-directeur van Daimler-Benz, heeft de 300 000 werknemers van het bedrijf gisteren per brief opgeroepen tot tolerantie. Reuter wees op de economische recessie in de wereld. Daimler heeft 40 000 buitenlanders in dienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden