Bondscoaches liggen overal onder vuur

Van Ass, keuzeheer bij het hockey, kreeg ook veel kritiek

"Jeminee zeg, het is nogal wat dat Bert van Marwijk te verduren krijgt". Het is even na vijven, een paar minuten nadat de Nederlandse hockeyers in Zoetermeer de oefenwedstrijd tegen België met 3-1 hebben afgesloten, als Paul van Ass komt te praten over de kritiek die bij het ambt van bondscoach hoort.

Van Ass kreeg begin van dit jaar bijkans heel Nederland over zich heen toen hij het ervaren duo Taeke Taekema en Teun de Nooijer uit zijn selectie verwijderde, met de nu al legendarische metafoor over oude bomen die moesten worden gekapt om ander, jong gewas het zonlicht te geven. Sedertdien geldt Van Ass als 'boswachter' in plaats van bondscoach.

Van Ass zegt er niet van wakker te hebben gelegen, van al die schimpscheuten na zijn onhandige uitspraken. Wel ontwaart hij een trend. "Social media hebben de boel er niet fatsoenlijker op gemaakt. Dat zie je nu ook met Van Marwijk. Soms lees ik dingen, waarvan ik denk: jongens laten we onze klasse behouden. Maar goed, misschien zijn dat ook maar jongens van veertien die dat doen, dat weet ik niet."

Binnenkort maakt Van Ass bekend welke zestien spelers (plus twee reservespelers) hij gaat meenemen naar Londen. Hij weet nu al: "Daar gaan hoe dan ook mensen niet blij mee zijn. Het hoort er kennelijk bij."

De keuzeheer kent in oud-international Jacques Brinkman een van zijn grootste criticasters, zoals Van Marwijk vaak onder vuur ligt bij Van Basten en Gullit.

Volgens Brinkman deugt er niet veel van het beleid van Van Ass. Het zou in Oranje ontbreken aan discipline, vertrouwen en hiërarchie. "Hij wordt er voor betaald om die mening te geven, dat is zijn goed recht", reageert Van Ass. "Ik lees het bijna niet. Of nou ja, laat ik het zo zeggen: ik zoek die pagina van de Telegraaf niet bewust op."

Ook opvallend: de kritiek op Van Marwijk luidt dat hij niet op tijd heeft doorgeselecteerd. Van Ass deed dat juist wél door - achteraf tijdelijk - afscheid te nemen van De Nooijer en Taekema uit zijn selectie. "En toen was het ook niet goed. Dus zeg het maar..."

De bondscoach kwam overigens al snel terug op die beslissing, na een teleurstellend verlopen oefenstage in Australië. Van het veelbesproken duo T&T staat er vandaag, in de tegen België, echter maar één (Taekema) op het veld. Hij neemt de 3-0 voor zijn rekening, gescoord uit een strafcorner.

De andere helft van het duo is al weken geblesseerd aan zijn achillespees en staat langs de kant toe te kijken. Wanneer De Nooijer weer op het veld staat weet hij niet. Het baart de recordinternational vooralsnog geen zorgen. "Ik volg een eigen loopprogramma. We bekijken het van dag tot dag."

In tegenstelling tot Van Ass ziet De Nooijer geen paralellen tussen de voetballers en de hockeyers van Oranje. Ook niet als het om de (schoon)zoon-kwestie gaat. Waar Van Marwijk met Mark van Bommel de echtgenoot van zijn dochter in zijn team heeft, daar is bij Van Ass zijn zoon Seve speler van zijn team. "Het is echt geen issue bij ons", bezweert De Nooijer. "Zo'n proces gaat vanzelf."

Al voegt Van Ass er wel aan toe: "Het zou makkelijker zijn geweest als Seve zestig interlands achter zijn naam had staan. Nu is hij de jongste van het team. Maar ik beoordeel hem op wat ik zie. Net als de anderen dat doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden