Bondscoach ontfermt zich over Robben

Van Marwijk zal aanvaller niet lang laten spelen in verzoeningsduel met Bayern

HENK HOIJTINK | LAUSANNE

Ruim honderd gasten waren zaterdagavond in het luxueuze Beau-Rivage Palace van Lausanne bijeen, schetste Bert van Marwijk een dag later lachend, om de 60ste verjaardag van de bondscoach van Oranje te vieren. De spelersvrouwen, gisterochtend vertrokken, waren er nog bij en tal van kinderen krioelden door de tv-zaal. Daardoor kon de bondscoach toch niet zo geconcentreerd als anders kijken naar de Champions Leaguefinale, en naar Arjen Robben.

Zondag, na de derde training in Lausanne, vertelt Van Marwijk dat hij Robben al aan de lijn heeft gehad. "Dat hij erdoorheen zit, begrijp ik. We zullen rekening met hem houden", zegt de bondscoach.

Met dat laatste denkt hij niet alleen aan de mentale verwondingen die Robben in München tegen Chelsea zijn aangebracht - of die hij zichzelf heeft aangebracht. Dinsdag wordt de aanvaller weer in de arena van zijn club verwacht voor een op voorhand al curieus wedstrijdje, dat nu een bizar karakter heeft gekregen. Dan moeten Bayern München en Oranje tegenover elkaar staan, in wat ooit als een verzoeningsduel was bedoeld na een conflict over uitgerekend Robben.

"Contractueel moet hij meespelen", zegt Van Marwijk. "Maar ik bepaal hoe lang. Hij begint zeker niet." Een paar minuutjes als invaller dus, zoiets zal het zijn. Lang zullen aan de andere kant de internationals van Bayern ook niet spelen. Oranje-aanvoerder Mark van Bommel spreekt van 'een verplichting die niemand eigenlijk wil'.

Vóór dat gekunstelde partijtje heeft Van Marwijk in München een gesprek met Robben. Hij wil de aanvaller een paar dagen rust geven. Als het aan de bondscoach ligt, voegt Robben zich vrijdag bij Oranje om de laatste training in Lausanne mee te maken en dan zaterdag in elk geval bij de groep te zijn voor het oefenduel in Amsterdam met Bulgarije. "Maar er staat nog niets vast", zegt Van Marwijk. "Ik wil Robben eerst eens recht in de ogen kijken."

Als aanvoerder vertelt Van Bommel, in de lieve sferen ook van dit voorbereidingsstadium, hoe de spelers met Robben hebben meegeleefd. Per sms was hem van tevoren succes gewenst, en na de jammerlijke afloop was Van Bommel niet de enige geweest die Robben had bericht dat 'ze er samen alles aan zouden doen om hiervan zo snel mogelijk te herstellen'.

De aanvoerder, aanhoudend lief, zegt dat Arjen Robben mentaal heel sterk is. Zijn vele blessures, de gemiste kansen in de WK-finale van 2010, de gemiste strafschop laatst tegen Borussia Dortmund en de kritiek daarna binnen Bayern - hij heeft zich door niets van dat alles gek laten maken, zegt Van Bommel. Dat is aardig, al moet - als het al zo is - blijken of het na zaterdag nog zo is.

Twee meldingen dan nog vanaf het trainingsveld. Doelman Stekelenburg is licht geblesseerd. Hij doet morgen niet mee tegen Bayern en zaterdag ook nog niet tegen Bulgarije. En voor de vacante linksbackpositie lijkt oudgediende Bouma in Van Marwijks gedachten voorlopig de eerste gegadigde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden