Bondscoach Knetemann completeert Olympische selectie met Vierhouten

Van onze sportredactie BORDEAUX, AMSTERDAM - Hard fietsen loont niet altijd. De beste wielerscenarioschrijvers zaten gisteren niet voor de eerste keer - bij TVM. Jeroen Blijlevens had gemeld dat hij weer kracht in zijn benen had; een massa-aankomst zou de kas spekken. Bij het opmaken van de balans bleek het te verdelen prijzengeld echter te verwaarlozen: 1200 Franse francs voor de vijftiende (!) plaats van de topsprinter. Enkele tientjes de man voor ruim een uur beulswerk.

In de finale losten Den Bakker, Skibby, Van Petegem en Voskamp elkaar aan de kop van het op drift geraakte peloton met grote regelmaat af. De vluchters Talmant en Wauters werden snel ingerekend. Telekom hielp een handje, Bordeaux was in zicht en Blijlevens kon in alle rust bepalen welke concurrent hem het best kon lanceren voor de slotmeters.

Het zou er niet van komen. De topsnelheden waren nog niet bereikt of Blijlevens richtte zich op. Ontmoedigd omdat hij zich achter Poli geheel onnodig had laten insluiten. Kwaad op zichzelf omdat hij zijn ploegmaats vooraf een te rooskleurig beeld had geschetst. Terwijl Moncassin voor de tweede keer in de 83e editie van de Tour gehuldigd werd, zorgde Blijlevens dat hij zich zo snel mogelijk uit de voeten maakte.

De scherpe kantjes lijken eraf bij de sprinter, die pas zijn fenomenale versnelling laat zien, als hij vrijwel verzekerd is van succes. Blijlevens is een man van alles-of-helemaal-niets. Bij tussensprints voor de groene trui heeft hij zich nimmer laten zien en zit hij in de laatste kilometer wat ongelukkig, dan functioneert het spiergestel niet meer. De tegenvaller van gisteren maakt de strijdwijze voor TVM in de afsluitende etappe naar Parijs ongewis. Uitgeput en ruim na het peloton aankomen - zoals Den Bakker en Voskamp deden - is mooi als daar een prijs tegenover staat, niet als Moncassin of Zabel later bedanken voor de bewezen diensten.

Ploegleider Cees Priem oordeelde niettemin mild. “Zo sta je te juichen, zoals bij Voskamp, en zo sta je een beetje te sippen”, zei hij. “Je kunt niet iedere dag winnen. De vraag was voor ons, hoe Jeroen de bergen had verteerd. Dat geldt trouwens voor alle sprinters. Zabel en Moncassin lopen langer mee en hebben meer ervaring. Blijlevens is nog jong. Hij moet nog veel leren. Maar hij heeft de tijd.”

Bart Voskamp pakte gisteren zijn vertrouwde rol als dienaar weer op. De held van donderdag had - enkele uren na zijn ritoverwinning - een telefoontje gekregen van Gerrie Knetemann. De bondscoach wilde weten of de TVM-renner trek had in de Olympische wegwedstrijd in Atlanta. Voskamp had zijn antwoord snel klaar. Nadat Priem hem pas laat in de Tourploeg had opgenomen, was er opnieuw een invitatie op de valreep. Bij voorgaande bespiegelingen had Knetemann zijn naam wel eens laten vallen, maar serieus waren de avances nooit geweest. Er sprak weinig respect uit de plotselinge ommekeer bij de bondscoach, vond Voskamp. Hij bedankte daarom voor de eer.

Er staken meer motieven achter het onvoorwaardelijke 'nee'. De plotselinge dominantie van de Rabo-renners in Amerika is voor Voskamp weinig aanlokkelijk en na de zege in de achttiende etappe weet hij zich verzekerd van een lucratief naseizoen. Voor de criteriums die volgen, kan de Gelderlander een aanzienlijk hogere prijs bedingen dan voorheen. Het mag geen geheim heten dat ook Blijlevens via zijn terugtreden vooral zijn bankrekening wilde verwennen. De ritwinnaar in Besançon (Blijlevens) en die in Hendaye (Voskamp) bieden zich nu voor het kermisvermaak samen met nationaal kampioen Maarten den Bakker en de Belg Peter van Petegem in één pakket aan. Allen of geen, is het uitgangspunt van de TVM-renners.

Knetemann had na de - door hemzelf in het leven geroepen - frictie met de TVM-gegadigden nog slechts één oplossing voorhanden. Hij heeft Danny Nelissen als kopman aangewezen in een groep die vrijwel geheel uit Rabo-mensen zal bestaan (naast Nelissen zijn dat Breukink, Dekker en Vierhouten). Tristan Hoffman is, op grond van een eerdere toezegging, de enige uit de equipe van Priem.

De uitnodiging aan het adres van Aart Vierhouten - die in zijn eerste profjaar de laatste etappe in de Teleflex Tour won en eerste werd in 'Rund um Rhede' in Duitsland - moet volgens de 'Kneet' in dat licht bezien worden. “Ik vind het nog steeds droevig en vreemd dat we iemand als Blijlevens niet gemotiveerd naar de Olympische Spelen kunnen krijgen. Door diens afzegging moest het concept drastisch veranderd worden. Danny Nelissen kan zich goed zetten voor een ééndaagse wedstrijd en is geknipt voor het parcours. Dan moet je er iemand bijzetten die uitsluitend voor hem rijdt. Vierhouten kent het traject, hij heeft het na de DuPont Tour samen met Erik Dekker verkend. Dat hij ook voor de Rabo-ploeg rijdt, is een voordeel. Je kunt niet van renners uit een andere stal verwachten dat ze diensten verlenen aan Nelissen. Dat we door de laatste ontwikkelingen nationaal gezien een scheve balans hebben gekregen is jammer, maar het was niet te voorkomen. Het had alles te maken met de geringe inspiratie aan het TVM-front.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden