Bondscoach kiest voor ervaring

Afgelopen maandag zijn door de bondscoaches Van Hoof (mannen) en Franken (vrouwen) de EK-selecties bekendgemaakt. Vooral bij de mannen was het een moeilijke aangelegenheid, maar uiteindelijk heeft Van Hoof toch gekozen voor de ervaring van Jan Jansma-Loek Verhees, Bauke Muller-Simon de Wijs en Ton Bakkeren-Huub Bertens.

De keuze is niet onomstreden. Bakkeren-Bertens hebben hun verkiezing vooral te danken aan hun buitengewoon sterke optreden in de MK-viertallen, maar hebben internationaal niet veel bijzondere resultaten gehaald. Jansma-Verhees en Muller-De Wijs zijn vooral gekozen vanwege hun ervaring en goede resultaat bij de transnationals in Monaco, maar zijn bij de MK-viertallen ver onder hun niveau gebleven.

Het is een beetje sneu voor de 'jonkies' Drijver-Scholaardt en Brink-Van Prooijen. Beide paren hebben heel verdienstelijk gespeeld en blijven ook lid van de kernploeg, maar zullen bij het komende EK nog even op de reservebank moeten plaatsnemen. Als ze zich op deze manier blijven ontwikkelen, zullen ze er een volgende keer wel bij zijn.

De selectie bij de vrouwen kan nauwelijks een verrassing genoemd worden. Franken koos voor de vaste kern, Pasman-Simons, Arnolds-Vriend, Hoogweg-Van Zwol. Nu Marijke van der Pas gestopt is, is Vriend weer her enigd met haar partner van weleer, Carla Arnolds. Hierdoor is het team eigenlijk alleen maar sterker geworden en dus wordt weer gerekend op een hoge notering bij het EK.

Afgelopen weekend werd door de Zweedse bond nog een sterk 'observatie-toernooi' gehouden in Malmö, waar ook alle Nederlandse kernploegparen aan deelnamen. Het was een laatste test. De goede prestaties van Brink-Van Prooijen en Drijver-Schollaardt heeft hen niet mogen baten. Het sterke veld in Malmö werd uitgeslagen op basis van cross imps. De Nederlandse paren konden niet verhinderen dat de Zweedse paren op 1,2 en 4 eindigden. Brink-Van Prooijen mengden zich ertussen, ze werden derde.

Dit is alweer een bewijs dat we internationaal weinig potten kunnen breken. Op het EK in juni kan dus niet te veel verwacht worden. Een groot voordeel van het gekozen team is wel, dat de teamgeest nog nooit zo goed geweest is als nu en dat kan er hopelijk toch voor zorgen dat een plaats bij de eerste vijf gehaald gaat worden.

In Malmö waren er heel wat spektakelspellen. Jansma-Verhees ontsnapten op dit spel (zie diagram 1).

Wat zou u met de oosthand uitgekomen zijn na het volgende biedverloop?

West Noord Oost Zuid

Verhees Jansma

- 1 pas 2 1)

2 2) pas 2SA 3

3 4 pas pas

dbl pas pas rdbl

pas pas pas

1) Relay (manche-forcing)

2) Twee kleuren + of +

West doubleerde om een ruitenstart te vragen, maar oost kwam toch met schoppen uit. Hierna waren er simpel tien slagen, maar met een ruiten uitkomst was 4 één down gegaan.

Dit was niet het enige 4 geredoubleerde contract van het weekend. Brink-Van Prooijen slaagden er niet in op dit spel (zie diagram 2) de juiste verdediging te vinden.

West Noord Oost Zuid

Proo- Brink

ijen

- - 2 1) 3

pas 3 pas 3SA

dbl 4 dbl pas

pas rdbl pas pas

pas

1) Zwakke twee in schoppen

West kwam met H voor de aas van noord. De leider speelde B voor de heer. Wat nu?

Met open kaarten kunnen is te zien dat west simpel twee klaverenslagen kan meenemen en oost nog een keer A maakt, één down. Van Prooijen had echter een enorm probleem. Hij speelde uiteindelijk 9 na! Hij hoopte dat oost 107 had en dat hij op deze manier oost aan slag kon krijgen voor een schoppenaftroever. Wellicht een beetje naïef om op dit zitsel te spelen, omdat de leider dan een veilige route naar tien slagen had door niet te snijden, maar direct A te spelen. Aan de andere kant wel begrijpelijk, want hoe kon Van Prooijen nu bevroeden dat zijn partner met een prachtige 6-1-5-1 een zwakke twee geopend had?

De mooiste actie kwam op naam van Bauke Muller met dit spel (zie diagram 3).

Na een relay-serie, waren OW veilig afgestopt op 4. Muller kwam uit met klaveren voor de aas en noord speelde klaveren na voor de leider. Die vervolgde met een kleine harten, waarop Muller met boer-klein à la Zia Mahmood de boer inlegde! De leider ging er nu van uit dat noord een vierkaart troef had. De leider ging verder met A, AH en een snit op V, genomen door noord. Nu de harten gewoon 3/2 zaten kwam het dak naar beneden: ruiten na, getroefd door zuid en zuid kon noord nog een schoppen aftroever geven, één down!

Aan een andere tafel werd nota bene 6 gemaakt. Hier startte zuid met 10 voor de aas. Toen noord suffig een klaveren vanuit dummy (west) dook, was het gebeurd: V maakte de slag, de troeven werden getrokken, AH en schoppen naar de negen werd gespeeld. Op B ging H weg, waarna de verdediging alleen V nog maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden