Bondscoach kan het na 'onterechte' kritiek niet meer opbrengen de volleybalvrouwen te trainen

AMSTERDAM - Bert Goedkoop kan het niet langer opbrengen de nationale volleybalvrouwen te coachen. De bondstrainer legde gisteren met onmiddellijke ingang zijn functie neer. Zijn assistent Guido Vermeulen vervangt hem tijdelijk. Het bestuur van de Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) wil de komende anderhalve maand in alle rust een Nederlandse, of op zijn minst Nederlandstalige opvolger zoeken.

Goedkoop kwam eind vorig jaar tijdens het EK in Tsjechië in opspraak door een verzwegen, kortstondige relatie met spelverdeelster Riette Fledderus. Het feit dat hij die (toen al beëindigde) vriendschap verborgen hield voor de rest van het team, werd door de vijfde colonne in de volleybalwereld aangegrepen om een zeer kundige, maar ook controversiële trainer het leven zuur te maken.

TVN trachtte de breuk te lijmen door een vrouwelijke vertrouwenspersoon voor de speelsters (oud-international Gleis) aan te stellen. Goedkoops werkgever hoopte dat de tijd vervolgens de wonden zou helen. De internationals zagen de affaire, beter: het incident, overigens niet als een reden om een motie van wantrouwen in te dienen. “Ik vind het ontzettend jammer”, zegt bijvoorbeeld Jettie Fokkens. “Ik vind hem een gigantisch goede trainer. We hebben hem ook aangemoedigd door te gaan.”

Gisterochtend deelde de bondscoach TVN-voorzitter Paul Schaling mee dat hij desondanks niet voldoende gemotiveerd is om verder te gaan met de ploeg. “Hij vindt het nog altijd onheus en onterecht wat hij eind vorig jaar allemaal over zich heen kreeg gestort. Het team verdient een honderd procent gemotiveerde bondscoach. Bert kan dat niet opbrengen, en dat betreurt TVN ten zeerste.” Goedkoop was niet bereid tot commentaar. Hij is herstellende van een operatie aan de enkel en miste zodoende ook de trainingsstage op Cuba. Tijdens de gedwongen bezinningsperiode is hij tot de slotsom gekomen dat het onmogelijk is met een schone lei te beginnen, zolang de mensen die in zijn optiek op zijn hoofd uit waren, in het volleybalwereldje blijven rondlopen.

Het rapport dat in januari over het functioneren van Goedkoop werd uitgebracht, pleit hem grotendeels vrij. “Dat was ook niet relevant”, zegt Schaling. “Het zit in de persoon. Hij voelt zich zo gekwetst over alles wat over hem gezegd is, dat hij vond dat hij niet meer op de oude manier kan functioneren. Hij vindt ook dat hij met bepaalde journalisten nooit meer kan praten. Dat alles maakt het werken moeilijk.” Het saillante is dat Goedkoop aan de macht kwam, toen zijn voorganger op een ander EK in (toen nog) Tsjecho-Slowakije sneuvelde: Peter Murphy. Goedkoop was dat bewuste toernooi, in 1993, assistent van de Canadese Nederlander. Na een korte interimperiode, waarin de huidige bondscoach van de mannen Toon Gerbrands nog een aantal trainingen verzorgde, werd Goedkoop tot hoofdcoach benoemd.

Zijn grootste successen haalde hij in 1995, toen Nederland in eigen land onverwacht Europees kampioen werd, en het jaar erop toen oranje op de Olympische Spelen met een vijfde plaats eveneens boven zichzelf uitgroeide. Het post-olympische jaar werd een grote deceptie. Ofschoon hij het EK in Tsjechië vooraf ondergeschikt had gemaakt aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in november '98, was het ook weer niet de bedoeling dat de titelverdediger tot één van de lelijke eendjes van het toernooi zou uitgroeien. Bovendien ruzieden de speelsters meer dan dat ze volleybalden. Het werd bijvoorbeeld Ingrid Visser kwalijk genomen dat ze voor een Braziliaans avontuur koos in plaats van zich buiten de competitie om op de Olympische Spelen van Sydney voor te bereiden.

Dat evenement was het ultieme doel van Goedkoop. Daar zette hij in feite alles voor opzij. Naar analogie van de 'lange mannen' vroeg hij de (jonge) speelsters zich terug te trekken uit de eredivisie. Hij selecteerde op talent en vooral lengte, maakte van de Sporthallen Zuid in Amsterdam de thuisbasis - zij die niet uit het westen kwamen, verhuisden naar een flat in Amstelveen - en hoopte op die manier in 2000 in de prijzen te vallen. In hoeverre die ambities gestalte kunnen krijgen, is voor TVN niet helemaal een vraag, maar ook geen weet. Na het WK wordt het project geëvalueerd, mede omdat NOC-NSF op weg naar Sydney tussentijdse afrekeningen van de bonden vraagt.

Schaling geeft toe dat het vertrouwen in het welslagen van de missie geschaad is door het geflopte EK. Er wordt al openlijk gesuggereerd dat de internationals, die nu geen competitieverplichtingen kennen, voor volgend seizoen weer een club zoeken. Elles Leferink, die op het EK haar enkelbanden scheurde en in het nu bijna afgelopen clubseizoen niet meer aan spelen toekwam, nam alvast een voorschotje door naar Italië te verkassen.

Vooralsnog probeert TVN verder te bouwen op de fundamenten die Goedkoop heeft gestort. Vermeulen gaat op de huidige voet door. Diens nieuwe chef mag hooguit andere accenten aanbrengen in het programma. De trainers, die de ziekte van Goedkoop aangrepen om te solliciteren bij TVN, kunnen volgens Schaling naar het baantje fluiten. “Iedereen die de komende zes weken claimt te zijn benaderd voor de functie van Bert, is niet door mij gevraagd.”

De nieuwe man moet in het Nederlands met de speelsters kunnen communiceren. De aanstelling van een vrouwelijke coach lijkt uit den boze te zijn. “Die ene in ieder geval wel”, laat Schaling enigzins het achterste van zijn tong zien. Daarmee doelt hij op Agnes Brunninkhuis, die in november fel te keer ging tegen het oranjeplan van Goedkoop. “Die kritiek was onredelijk”, oordeelt ook Jettie Fokkens. “Het was heel irritant. Iedereen keerde zich tegen het plan, terwijl wij nog geen bal hadden geslagen.”

In theorie kan met een nieuwe coach eenzelfde incident ontstaan als bij Goedkoop met betrekking tot Fledderus. “Tegen ons is Bert er wel open over geweest”, zegt Fokkens. In Truus van der Kaap, die als consulente op het terrein van de individuele begeleiding werkzaam is voor NOC-NSF, denkt TVN de vrouw te hebben gevonden die intern eventueel als 'slachtofferhulp' kan optreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden