Bondscoach Engel laat nationaal kampioen Haldan keihard vallen

Van onze tafeltennismedewerker ZWOLLE - Ondanks het feit dat tafeltennisser Paul Haldan de zesde nationale titel voor zich opeiste, door in de finale Danny Heister in vijf games te kloppen, negeert bondscoach Peter Engel de wens van Heister en Trinko Keen om de Nederlands kampioen weer in het nationale team op te nemen.

Het was in de WRZV-hallen een dag van uitersten. Waar Haldan keihard moest werken voor het 'goud', kreeg Vriesekoop haar twaalfde titel in de schoot geworpen. Haar tegenstandster Mirjam Hooman, die een rugblessure had, vond het belangrijker om in alle disciplines uit te komen, dan zich te sparen voor het enkelspel. Die naïviteit brak haar in de finale van het damesdubbel lelijk op. In het vrouwendubbel tegen Noor en Bakker ging Hooman in de tweede game door haar rug heen. De titelhoudster had zichzelf onttroond en verliet huilend de zaal. Vervolgens verdween Hooman snel door de achterdeur. “Ze kent haar verantwoordelijkheden niet,” brieste Vriesekoop van woede achter de coulisse. Later op de persconferentie had Vriesekoop zichzelf weer hervonden. “Hooman heeft te sociaal aan haar partners gedacht. Het is niet leuk om cadeautjes te krijgen. Ik wil gewoon spelen en winnen. ” Vriesekoop verwees, door de winst in het enkelspel en de mixed, het record van Bert van der Helm met 25 titels naar de prullenbak en heeft voorlopig 26 eerste plaatsen achter haar naam staan.

Ook bij de mannen bleef de gevestigde orde gemakkelijk overeind. International Vijverberg werd in de eerste ronde al uitgeschakeld, terwijl het talent Jörg de Cock bij de laatste acht niets in te brengen had tegen routinier Ron van Spanje. Zo werd opnieuw duidelijk dat er gapend gat is tussen de jeugd en de top. Nadat Paul Haldan en Henk van Spanje voor een maatschappelijke carrière kozen, werden de spelers meteen door de nieuwe Duitse bondscoach, Peter Engel terzijde geschoven. Haldan bekrachtigde echter nimmer zijn afscheid en liet weten dat hij beschikbaar was voor het nationale team. Inmiddels is het water tot aan de lippen van het nationale team gestegen, maar Engel wil van geen wijken weten en wil alleen met fulltimers werken. Blijkbaar heeft dit begrip voor de Duitser verschillende betekenissen, want de jeugd volgt gewoon een opleiding en is dus beperkt beschikbaar voor de nationale trainingen. Maar Engel houdt halsstarrig vast aan zijn hersenspinsels en blokkeert de terugkeer van Haldan, ook al is hij nog steeds in de Duitse competitie actief. Trinko Keen en Danny Heister lijken de dupe te worden van het beleid, Want de eerste wedstrijd tegen Tsjechië ging met 2-4 verloren, mede door de twee kansloze nederlagen van de derde man, Gerard Bakker. In een drie uur durend gesprek pleitten zij dan ook voor de terugkeer van Haldan in het Nederlands team, waardoor de kansen groter worden om de wedstrijd januari in winst om te zetten. “Het heeft geen enkele zin om in de tweede wedstrijd de jeugd op te stellen, want ze kunnen dat niveau niet aan. Niemand is daarbij gebaat,” zegt Trinko Keen. Haldan, die Heister met 21-18, 21-14, 16-21, 15-21 en 21-15 in de finale klopte, wil als Engel dat vraagt, tegen Tsjechië spelen. “Ik ben bereid om de jongens de helpende hand toe te steken. Het enige dat ik heb gezegd is dat ik niet meer het volledige programma kan draaien. Het is goed dat Engel de jeugd wil inpassen, maar de belangrijkste wedstrijden moet je met de sterkste spelers afwerken. Het is heel kortzichtig, want als Trinko en Danny niet in de Superliga kunnen spelen, staat hun ontwikkeling stil. Daarnaast beseft Engel helemaal niet aan dat zij in de eerste divisie van Europa geen punten voor de internationale ranglijst kunt verdienen. Daardoor lopen zij achterstand op. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de bondscoach,” aldus Haldan.

Engel bleef stoïcijns onder alle commotie. “Ik werk alleen met mensen die het hele jaar beschikbaar zijn. We moeten nu de jeugd uitproberen en niet het probleem voor ons uitschuiven.” Maar zonder Haldan, verliezen jullie toch sowieso van Tsjechië? “Ja, dat klopt. Nee, sorry. Ik zie wel mogelijkheden om de wedstrijd, ook met een zwakke derde man te winnen. Nee, ik vraag Haldan niet. Hij doet niet mee in de promotiewedstrijd en gaat ook niet mee naar het WK in China, mei 1995. Punt uit.” “Heeft Engel dat gezegd? Nou ja, dan is het boek definitief gesloten, ook al ben ik nu kampioen en sta ik van alle Nederlandse mannen het hoogst op de Europese ranglijst genoteerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden