Bonds grootste uitdaging

James Bond heeft in zijn lange loopbaan als agent 007 de strijd aangebonden met vijanden van heel diverse pluimage. Dr. No, Goldfinger, Blofeld, Scaramanga, Zorin en in Casino Royale, de 21ste film die eind dit jaar in roulatie gaat: Le Chiffre, financier van terroristen. Maar Daniel Craig, die voor de eerste maal de rol van de Britse gentleman-agent speelt, vindt vijanden van een heel ander kaliber op zijn weg: snerende journalisten en boze Bond-fans.

Bert van Panhuis

Afgelopen oktober werd bekend dat Craig - 38 jaar en recentelijk optredend in Steven Spielbergs 'Munich' - de nieuwe James Bond zou worden en de BBC wist vorige week te melden dat zijn contract tot 2012 loopt. Daarmee treedt hij in de voetsporen van coryfeeën als Sean Connery, Roger Moore en, de meest recente 007, Pierce Brosnan.

De persconferentie waarop het nieuws werd gelanceerd verliep prettig. Producent Michael Campbell liet weten dat de 21ste Bondfilm minder technische trucjes zou krijgen en meer op het karakter van de geheim agent zou focussen. Craig vertelde er een paar martini's op te hebben genuttigd, uiteraard 'shaken not stirred'. ,,Het is een enorme uitdaging. Het leven zit vol uitdagingen en dit is voor een acteur een van de grootste“, zei hij.

Craig kon toen nog niet bevroeden hoe groot, want meteen rolde vooral de Britse pers over zijn uitverkiezing heen. 'De naam is Bland (Saai), James Bland' was de binnenkomer van de Daily Mirror. De aanpak van het zusterblad de Sunday Mirror was bikkelhard. ,,Het kan me niet schelen hoeveel make-up ze hem opsmeren en hoe goed gesneden zijn pakken zijn. Daniel Craig zal er altijd blijven uitzien als een bouwvakker met een harige kont en een slechte teint, die altijd uit is op een vluggertje“, waren de weinig vleiende woorden van de redactrice. Dat alles onder de kop 'Dan is a no-no seven'.

De fans van Bond-films hebben zich ook niet onbetuigd gelaten en venten hun gram over vooral het passeren van Pierce Brosnan breed uit. Dat gebeurt op de website craignotbond.com. De weerzin laat zich goed samenvatten in de volgende van de site geplukte volzin: ,,Hoe kan een kleine (1.77 m!), blonde acteur met het gezicht van een bokser, die graag rollen speelt van moordenaars, zonderlingen, schoften en gigolo's nu de rol krijgen van een lange, donkere, knappe en goedverzorgde geheim agent?“

Craignotbond.com staat vol met schimpende kwalificaties en, naar valt aan te nemen, verzonnen onthullingen als 'Vader van Dan: mijn zoon speelde als kind al graag met geweertjes'. Niet leuk voor de acteur, maar ernstiger voor de producent is de oproep om de hele film maar te gaan boycotten. De acteurs Christopher Lee en Toby Stephens die in Bond-films boevenrollen spelen hebben de fans al gekalmeerd.

Craig, die vorige week in de 1000ste aflevering van RTL Boulevard, nog heel narrig Albert Verlinde te woord stond, probeert de fans inmiddels voor zich in te nemen. Hij kondigde zelfs een primeur aan: als het script het vraagt gaat hij in zijn blootje voor de camera. Niet een decent shot van achteren op de billen, maar een full frontal. Met een verwijzing naar een van de eerdere Bond-films sneerde de Daily Mirror meteen: Moonie Raker. Ofwel: In zijn blote raket.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden