Bondgenoten van zieke Chávez herkiezen voorzitter parlement

Het Venezolaanse parlement heeft zaterdag Diosdado Cabello herkozen als voorzitter. Deze keuze kan cruciaal zijn voor Venezuela, want de voorzitter van het parlement is formeel degene die de ernstig zieke president Hugo Chávez tijdelijk vervangt wanneer dat nodig is.

Nog altijd is onduidelijk of Chávez donderdag zijn eigen inauguratie als president kan bijwonen, of dat die wordt uitgesteld. De afgelopen oktober herkozen Chávez lijdt aan kanker en is vorige maand voor de vierde keer aan een tumor geopereerd in Cuba, waar hij nu nog verblijft.

De oppositie is tegen uitstel van de beëdiging en vindt dat als Chávez op 10 januari niet kan worden geïnstalleerd de parlementsvoorzitter de macht tijdelijk moet overnemen. Volgens de grondwet moeten daarna binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Vicepresident Maduro, die in december door Chávez werd voorgedragen als diens opvolger, verwerpt de eis van de oppositie. Volgens hem kan Chávez ook later worden geïnstalleerd. Dat betekent dat Maduro zelf zou kunnen aanblijven als Chávez' tijdelijke plaatsvervanger.

De oppositie zegt dat Venezuela gegijzeld wordt door een opvolgingsstrijd tussen Cabello en Maduro, die ieder een factie leiden binnen de partij van Chávez. De verkiezing van Cabello lijkt een poging om de gelederen te sluiten en eenheid uit te stralen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden