Bondgenoten-tegenkandidaten

,,Zonder service geen leden'', schreeuwt een pamflet aan de muren van het FNV Bondgenoten-kantoor je toe. Overal pamfletten in 'Loesje-stijl', maar in dit geval ondertekend door 'Akke & Fietje'. ,,Solidariteit in eigen kring?'', krijgt de bezoeker ter overdenking toegeworpen. En ,,Heden wij, morgen gij?''

In die entourage presenteerde gisteren het tweede kandidaat-hoofdbestuur van de in zware problemen verkerende bond zich. De groep met 'lijsttrekker' Henk van der Kolk, nu een polderzwaargewicht in dienst van de vakcentrale. Het 'programma' dat de vier kandidaten -Van der Kolk, Anja Jongbloed, Nelly Altenburg en Willem Noordman- voor de dag toverden is gestoeld op samenwerking en harmonie binnen de bond. Het 'van bovenaf' opgelegde saneringsplan moet anders, menen de vier. De problemen zijn groot (2 miljoen verlies per maand en een vermogen dat in drie jaar terugliep van 300 naar 93 miljoen euro) en de club-Van der Kolk ziet ook dat er 200 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Maar de manier waarop moet anders dan koud alleen kijken naar de cijfers. Een bond wordt gedragen door de mensen en dus moet er een alternatief saneringsplan komen dat door de mensen gedragen wordt.

De club is er zich van bewust dat het opstellen van een nieuw plan vertraging betekend, maar zoals Jongbloed het uitdrukt: ,,Beslissingen kunnen beter een maand later worden genomen als ze daarmee op draagvlak kunnen rekenen.'' Van der Kolk benadrukt dat reorganiseren alleen kan als er een duidelijk visie op de toekomst achter zit. ,,Zonder ziel en zonder hart kan het niet'', verwijt hij het huidige, vanwege de problemen aftredende bestuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden