Bondgenoten hoge-snelheidslijn wantrouwen elkaar aan alle kanten

DEN HAAG - Zelden worden debatten in de Tweede Kamer zo fel gevoerd, maar net zo zelden is het niveau soms zo bedenkelijk. Het kabinet kiest een hoge toon tegen de Kamer, terwijl PvdA'er Van Heemst CDA'er Leers onder het tapijt probeert te schoffelen.

DILLIAN HOS; MAAIKE VAN HOUTEN

Van Heemst en Leers haalden gistermiddag het bloed onder elkaars nagels vandaan. De twee zouden het eigenlijk eens moeten zijn. PvdA en D66 willen het Bos-tracé langs de snelwegen realiseren, en Leers kan en wil ze daarbij helpen. Echter, het wantrouwen dat vorige week al de onderhandelingen over dat tracé verijdelde, is tot reuzenproporties uitgegroeid. Leers betoogt dat zijn fractie blijft geloven in de eigen keuze voor een flitstrein over het bestaande spoor. “Maar de politieke realiteit is dat daarvoor geen meerderheid bestaat. Daarmee wordt Bos voor ons bespreekbaar.” Van Heemst zou er gelukkig mee moeten zijn, maar het tegendeel is waar.

Hij tart en zuigt. Citaten van Leers uit allerlei interviews, waarin de CDA'er zegt dat hij Bos niet zo'n goede optie vindt, passeren de revue. “Blaadjes waar u altijd als de kippen tegen aan kletst als u de kans krijgt.” De 'platvloerse' Leers, die minister Jorritsma in een interview heeft geschoffeerd, maakt zich bovendien schuldig aan 'gedraaikont'.

Het motief van Van Heemst? “Ik wil ontdekken hoe geloofwaardig de heer Leers is, want daar hebben wij grote zorgen over.”. Leers stelt de wedervraag. “Als wij niet draaien naar Bos, draait u dan? Ziet u dan toch weer af van Bos en kiest u voor het kabinetsplan? Langzaam maar zeker draait u nu al onder Bos uit.” Versnel (D66) pakt het zakelijker aan. “Als u nu kiest voor Bos, is dat over een jaar nog zo?” Leers: “Een deal is een deal.”

Maar Leers vertrouwt Van Heemst zoals Van Heemst hem vertrouwt: voor geen cent. “Bent u nu alleen maar uw terugvalopties aan het oppoetsen of wilt u echt iets? U hield vorige week helemaal geen betoog. U draaide er maar omheen, ik heb uw tekst nog opgevraagd bij de fractie maar er wás geen tekst.”

Van Heemst ontploft: “Ziet u wel dat u een formidabele lolbroek bent.” “En u een formidabele holbroek”, kat Leers terug. “U draait zelf. Laat zien wat u waard bent. Kom op, grijp uw kans.” “Holle, lege woorden”, bijt Van Heemst hem toe. “Uw opstelling is inconsequent en onbetrouwbaar. Dan staat u hier weer zo'n cabaret op te voeren.”

Iets hoffelijker gaat het er 's morgens nog aan toe. Minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) zet niettemin meteen fors in. De keuze van het kabinet voor een hoge-snelheidslijn via een tunnel door het Groene Hart is de enige juiste en dat zal de Kamer weten. Alle alternatieve routes zijn gewogen en te licht bevonden.

Kamerleden die die alternatieven niettemin proberen te verdedigen, stuiten op een minister die niet van wijken weten wil. CDA-Kamerlid Leers “luistert maar naar één partij”, Vos (GroenLinks) “heeft een selectief gehoor” en SP'er Poppe “heeft niet begrepen dat treinen elkaar niet kunnen passeren”. Poppe denkt er anders over. “Ik heb met mijn dochtertje wel eens treintje gespeeld en dan zie je dat je met twee sporen elkaar heel goed kunt passeren.”

Jorritsma is de vele interrupties over varianten snel zat. “Ik zou denken dat wij zo langzamerhand wel eens het recht hebben om u onze keuze nu eens uit te leggen.” Zelf onderbreekt ze echter bij voortduring de Kamerleden die haar interrumperen. Voorzitter Biesheuvel ziet zich gedwongen de minister te vragen haar mond te houden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de opmerkingen die de minister over de ANWB maakt, de Kamer in het verkeerde keelgat schieten. Jorritsma vindt het maar onzin dat de ANWB met zijn vijf miljoen “nietsvermoedende” leden, samen met andere maatschappelijk organisaties, voor het Bos-tracé kiest. “Denigrerend”, noemt Leers haar opmerking dat de ANWB uit “politiek-opportunistische motieven” voor Bos kiest. “Beneden peil wat u daar doet”, oordeelt Vos (GroenLinks). Stellingwerf (RPF) vindt het “eigenlijk verwerpelijk” en Van Heemst (PvdA) houdt het er maar op dat de organisaties aan een draagvlak werken en dus zo niet behandeld dienen te worden.

En verder gaat het. Cijfers over het gebruik van de nieuwe lijn heeft Vos van GroenLinks “kennelijk onder haar tafel bewaard”. “Nu vielen ze ook niet zonder deskundige hulp te lezen”, schimpt Jorritsma, “en dat blijkt wel, meneer Leers.”

Maar ook minister De Boer kan er wat van. Ze verwijt Poppe van de SP demagogie en conservatisme. Kamerlid Vos van GroenLinks luisterde al verkeerd en had haar stukken niet gelezen maar nu blijkt ze ook niet te kunnen kaartlezen. Waarom is de tunnel onder het Groene Hart niet langer, vraagt Vos De Boer. De trein komt nu boven de grond in het aan te leggen Bentwoud. “Waar doen we het nou voor? Om het open gebied te sparen. In het bos kunnen we rustig omhoog komen”, antwoordt De Boer. “Maar bos of niet, dat is toch ook Groene Hart”, werpt Vos tegen. “Ach!”, roept De Boer geërgerd uit, haar hoofd schuddend. “Leest u de kaart nou eens.” Poppe is het met Vos eens. “In een bos moet je vogeltjes horen fluiten, geen razende trein.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden