Bondgenoot VS: Ernstige zorgen over Ethiopië

protesten | Burgers waarschuwen voor een 'stille genocide'. De VS en de Afrikaanse Unie berispen Ethiopië over het geweld.

Als je belangrijkste bondgenoot - toevallig ook de machtigste natie ter wereld - openlijk kritiek op je uit, moet er wel iets ernstigs aan de hand zijn. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power, zei dat de Verenigde Staten 'ernstige zorgen' heeft over het 'buitensporige geweld' van de Ethiopische overheid tegen demonstranten.

Power verwijst naar de manier waarop de autoriteiten de aanhoudende protesten tegen etnische onderdrukking in verschillende etnische regio's neerslaat. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft dat tot nu toe aan zo'n vijfhonderd mensen het leven gekost.

De protesten begonnen bijna een jaar geleden bij de Oromo's, de grootste bevolkingsgroep van het land met een gebied dat de hoofdstad Addis Abebba omsluit. Zij strijden tegen structurele onderdrukking en uitbreidingsplannen van de federale overheid richting hun gebied. Die massale demonstraties zijn sinds enkele maanden overgeslagen op de op één na grootste etnische groep uit het noorden van het land, de Amhara's. Ook zij demonstreren tegen gewelddadige annexatie van hun grondgebied door de overheid, die het land heeft ingedeeld in etnische regio's.

De demonstraties zijn uniek in omvang en langdurigheid in het militaristische Ethiopië. Dat de twee grootste bevolkingsgroepen, samen goed voor zo'n 65 procent van de totale bevolking, in solidariteit hun rechten opeisen, is helemaal uitzonderlijk en ook reden voor hard optreden door de ordetroepen, met veel arrestaties en doden als gevolg. Ook is het staatsinternet meerdere malen op zwart gezet.

Dat weerhoudt nieuwssites van de oppositie en activisten in het buitenland niet van vergaande waarschuwingen. Sinds kort is de hashtag #AmharaGenocide trending op Twitter. De Amhara zeggen al enkele jaren dat de overheid, die gedomineerd wordt door mensen uit de Tigray-minderheid van zo'n 6 procent, hen willen uitroeien. Er wordt zelfs melding gedaan van een 'stille genocide'; zo'n 2,5 miljoen Amhara's zouden volgens activisten uit de volkstelling 'verdwenen' zijn sinds de huidige regering in 1991 de marxistische junta verdreef.

"Hoewel de regering wreed optreedt, is de term genocide misplaatst", laat een anonieme Ethiopische diplomaat weten vanuit Addis Abeba, waar de spanningen ook dagelijks te voelen zijn. "De grieven van de demonstranten zijn desalniettemin gelegitimeerd. 25 jaar onderdrukt worden door een minderheid die de politiek, het leger en de economie beheerst, heeft tot deze ongekende protesten geleid. "

Ongekend is ook de kritiek vanuit Washington, dat Addis Abeba graag paait in ruil voor militaire slagkracht in de strijd tegen terreur in Somalië. Powers deed haar uitspraak vanuit Zuid-Soedan, waar ze met een delegatie van de VN-Veiligheidsraad was. Gisteren verplaatsten ze zich naar Addis Abeba voor gesprekken met beambten van de Afrikaanse Unie (AU), waarvan het hoofdkantoor in de Ethiopische hoofdstad zetelt. Ook vanuit de AU klinkt nu pas werkelijke kritiek op gastheer Ethiopië. "Maar ik vrees dat het niet direct tot actie zal leiden", stelt de diplomaat. "De geopolitieke belangen gaan boven die van de Ethiopische bevolking."

De naam van de diplomaat is ter redactie bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden