Bonders gunnen SoW-proces vijf jaar rust

De gereformeerde bond in de Nederlandse hervormde kerk pleit voor een adempauze in het Samen op Weg-proces. Gezien de brede verontrusting in de kerk moet voorlopig worden volstaan met de werknaam Samen op Weg-kerken.

In een brief aan de kerkenraden van de bondsgemeenten stelt de bond, de rechtervleugel van de hervormde kerk, een moratorium voor van bijvoorbeeld vijf jaar. Dan kan meer ontspannen worden gezocht naar een voor allen begaanbare weg en kunnen geslagen wonden helen. Het hoofdbestuur hoopt en bidt ,,dat de eenheid in eigen kring - en dat mag binnen de grenzen van schrift en belijdenis een eenheid in verscheidenheid zijn - mag worden bewaard en waar die werd verstoord, mag worden hersteld.''

De hervormde kerk is diep verdeeld over het Samen op Weg-proces, ook in gereformeerde bondskringen . Het hoofdbestuur koos in 1996 ervoor dat de bond in de hervormde kerk op zijn post blijft om voor het behoud van de gereformeerde belijdenis te strijden. In een reactie op dat besluit werd het Comité tot behoud van de Nederlandse hervormde kerk opgericht, dat een deel van zijn aanhang onder leden van de gereformeerde bond heeft. Dit comité weigert mee te gaan in de nieuw te vormen fusiekerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden