Bonder wil debat over vrouw in ambt

Dr. Bert de Leede, een van de prominenten in de Gereformeerde Bond, pleit voor een hernieuwd debat over de vrouw in het ambt.

De Leede, rector van het protestantse seminarium Hydepark, doet zijn oproep in het jongste nummer van het tweemaandelijks tijdschrift Wapenveld.

Formeel mogen vrouwen binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) allang alle ambten bekleden. Maar de behoudende vleugel van de kerk, de Gereformeerde Bond, is daar van oudsher op tegen.

De Leede wil niettemin de discussie heropenen. Hij noemt ’het thema van de vrouw’ een punt van ’groot geestelijk en kerkelijk belang’. „Steeds meer aanstaande jonge predikanten, die inhoudelijk-theologisch en spiritueel passen in een brede range van de gereformeerde-bondsgemeenten, voelen zich in een spagaat.”

Op bijbelse en theologische gronden zijn zij overtuigd van het goed recht van de vrouw in het ambt, schrijft De Leede. Studenten ervaren volgens hem een kloof tussen ’gestolde kerkelijke praktijk’ en de wereld om hen heen, waar vrouwen inmiddels in alle sectoren functies mogen bekleden.

De Gereformeerde Bond, zegt De Leede, doet er goed aan het debat opnieuw te voeren. „Wie de beweging van de tijd niet op tijd verstaat, wordt door de tijd ingehaald en zal aan de tijdgeest ten onder gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden