Bonden woest op KPN

AMSTERDAM - De vakbonden hebben met verbijstering gereageerd op het besluit van KPN Telecom om 4800 werknemers op straat te zetten. De Abvakabo FNV, Bond van Telecompersoneel, CFO en VHP CMHF eisen een hele goede reden voor de gedwongen ontslagen, anders werken zij niet mee aan een nieuw sociaal plan.

redactie economie

Als een donderslag bij heldere hemel, zo typeren de vier bonden het massaontslag. Tijdens een gezamenlijke persoconferentie in Den Haag gisteren lieten zij over hun standpunt geen twijfel bestaan. Onbespreekbaar, vinden zij de gedwongen ontslagen.

,,Wij zijn geschokt. KPN moet met hele goede argumenten komen, wil het ons van de noodzaak overtuigen'', zegt bestuurder B. Bakker van de CNV-bond CFO.

Wat de bonden vooral steekt, is dat KPN het huidige sociaal plan, dat oktober vorig jaar is ondertekend, nu al verlaat. KPN vindt dit plan niet langer geschikt omdat het voornamelijk voorziet in herplaatsing van het personeel binnen het bedrijf zelf. ,,KPN kan die overeenkomst niet zomaar eenzijdig opzeggen. De financiële nood mag geen vrijbrief zijn om massaal mensen buiten de poort te zetten'', stelt Abvakabo-bestuurder P. Wiechmann.

Maandag komen de bonden, aankomend topman A. Scheepbouwer en de raad van bestuur bijeen om over de ontslagen en een nieuw sociaal plan te praten. Bakker: ,,We willen eerst weten wat het toekomstperspectief voor het overige personeel is en hoe de financiële situatie zou zijn zonder de ontslagen.'' De bonden accepteren niet dat KPN te weinig geld heeft voor een goed sociaal plan. ,,De ontslagen werknemers moeten zo snel mogelijk een nieuwe baan hebben. Kan dit niet binnen KPN, dan moet KPN ze maar bij een ander bedrijf onderbrengen.'' De meeste ontslagen (2600) vallen binnen de Vaste Net diensten, veruit de grootste tak van KPN. Bij de distributieafdeling moeten 750 mensen weg. De overige ontslagen vallen bij de centrale diensten en kleinere onderdelen van het bedrijf. De mobiele telefonietak blijft buiten schot. KPN hoopt dat de ontslagen, die 700000 euro in het laatje moeten brengen, volgend jaar juni zijn afgerond.

Een woordvoerder van KPN gelooft niet dat de ontslagen als een verrassing komen. ,,Wij hebben de ontslagen vorig jaar al aangekondigd in ons toekomstplan Vision. We hadden gehoopt de meeste werknemers te kunnen herplaatsen of om te scholen. Maar zo redden we het niet.''

Werknemers hebben onthutst gereageerd, zegt voorzitter van de ondernemingsraad C. Sarolea. ,,Ze voelen zich belazerd. De onzekerheid is groot. Niemand weet wie mag blijven en wie weg moet.'' Volgens Sarolea vrezen velen dat de werkdruk door de ontslagen zal toenemen.

Mocht het overleg maandag falen en de 4800 werknemers toch met lege handen op straat komen te staan, dan sluit bondsbestuurder Bakker stakingen niet uit.

In Den Haag hebben veel politieke partijen begrip voor de ingreep. De meeste tonen zich tegenstander van overheidssteun aan het bedrijf. Premier Kok noemde de massaontslagen ,,zeer ingrijpend''. Maar hij zei ook dat ze ,,blijkbaar onvermijdelijk'' zijn. Kok bestempelt de arbeidsmarkt als relatief gunstig, waardoor de ontslagen werknemers zouden kunnen worden herplaatst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden