Bonden willen niet meer praten met V&D

'Warenhuis houdt vast aan grijsgedraaide plaat van een loonoffer'

STIJN TIELEMANS

De vakbonden willen niet meer met V&D onderhandelen over de salarisverlaging die de warenhuisketen wil opleggen aan zijn personeel.

Volgens de FNV wil V&D per se 10 miljoen euro bezuinigen op de loonkosten en is praten over dat bedrag niet mogelijk. "Er valt alleen te onderhandelen over de verdeling van de pijn", zegt bestuurder Niels Suijker. "Onder de streep blijft steeds hetzelfde bedrag staan."

Bovendien zet het warenhuis zijn hoger beroep door. Vorige maand oordeelde de rechter in kort geding dat V&D niet eenzijdig de lonen van zijn werknemers mag verlagen. Het hoger beroep tegen die uitspraak dient waarschijnlijk in mei. Tot die tijd heeft het volgens de bonden geen zin om door te praten over de arbeidsvoorwaarden. "Stel dat V&D het hoger beroep zou winnen, dan gaan ze het oude plan doorvoeren", verwacht Suijker.

V&D bood maandag nog wel aan de voorgenomen loonkorting te verzachten. In plaats van 6 procent zou de salarisverlaging 4 procent kunnen worden. Daar staan dan wel ontslagen tegenover om alsnog tot 10 miljoen euro aan besparingen te komen.

Hoeveel ontslagen V&D op het oog had, willen bonden en V&D niet zeggen. Eerder zei V&D nog dat het schrappen van banen niet aan de orde was. Met minder personeel in de winkels zouden klanten niet meer goed geholpen kunnen worden.

V&D wilde in zijn nieuwe plan verder de seniorenuren voor zijn huidige werknemers bevriezen en afschaffen voor nieuw personeel.

Maandagavond spraken bonden en de warenhuisdirectie voor het laatst over loonmatiging. De bonden bereikten gisteren wel overeenstemming over een sociaal plan voor de vijftig ontslagen medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam. "Wat ons betreft dient dit sociaal plan de komende anderhalf jaar als basis voor verdere gesprekken met het warenhuis wanneer in die tijd bij de V&D-vestigingen of distributiecentra mensen worden ontslagen", zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

V&D en de bonden gingen weer om de tafel omdat de leiding van het warenhuisconcern 120 personeelsbijeenkomsten organiseert. Die moeten de verstoorde verhoudingen met het personeel herstellen. In een aantal vestigingen vonden al gesprekken plaats. Suijker: "Een deel van het V&D-personeel was na afloop heel teleurgesteld. Zij hadden excuses verwacht. Het viel slecht dat V&D vasthield aan de grijsgedraaide plaat over een eenzijdig loonoffer."

Gisteren werd ook bekend dat Komen Vastgoed uit Heerhugowaard, eigenaar van het V&D-pand in Den Helder, faillissement probeert aan te vragen voor de keten. Daarmee hoopt Komen achterstallige huur terug te krijgen. Voor een faillissementsaanvraag zijn echter twee partijen nodig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden