Bonden willen DSB'ers met spoed aan nieuwe baan helpen

amsterdam – De vakbonden willen dat DSB-werknemers zo snel mogelijk aan een baan worden geholpen.

Ze zullen daartoe vandaag in hun gesprek met de curatoren van de gefailleerde bank aandringen op ’van werk naar werk’-bemiddeling, zegt bestuurster Carla Kiburg van FNV Bondgenoten.

Bij DSB zitten sinds gisteren zo’n 1300 mensen zonder werk, terwijl er ongeveer zevenhonderd aan de slag blijven voor de lopende zaken. Uiteindelijk volgt ook voor hen ontslag.

Het salaris van de DSB-werknemers over oktober wordt nog betaald door de DSB Bank, de rest komt voor rekening van het UWV, de organisatie die de werkloosheidsuitkering regelt. Het UWV zal dat geld overigens terugvorderen van de curatoren.

Kiburg vreest dat de ondergang van DSB ook bedrijven in de regio West-Friesland in de problemen zal brengen. Uiteindelijk zou dat nog eens twee- tot drieduizend banen kunnen kosten in een regio waar de werkgelegenheid toch al niet zo groot is.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (sociale zaken) heeft er gisteren verder op gewezen dat in een uiterste geval gemeenten klanten van de DSB Bank te hulp zullen schieten met bijstand, als zij door het faillissement van de bank zonder geld komen te zitten. De PvdA-bewindsvrouw onderstreepte wel dat DSB-klanten een ’eerste verantwoordelijkheid’ hebben om een oplossing te zoeken voor hun financiële problemen, door bijvoorbeeld een betaalrekening te openen bij een andere bank of geld te lenen van familie of vrienden.

Mocht dat allemaal geen of onvoldoende solaas bieden, dan mag de DSB-klant aankloppen bij zijn gemeente. Die kan volgens de Wet werk en bijstand in individuele gevallen via de bijstand noodhulp verlenen, op tijdelijke basis en uitsluitend ter overbrugging van acute financiële problemen.

Het kan namelijk nog maanden duren – waarschijnlijk drie tot zes maanden – voordat de depositogarantieregeling van kracht is en de tegoeden op de DSB-rekeningen door de curator worden vrijgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden