Bonden teren in op reserves door crisis

De financiële buffers van FNV Bondgenoten en AbvaKabo zijn flink geslonken door de economische crisis. De stakingskas is niet in gevaar.

De twee grootste vakbonden van Nederland, FNV Bondgenoten en AbvaKabo, hebben in totaal voor 70 miljoen euro moeten interen op hun reserves sinds het begin van de economische crisis. Volgens de bonden hebben de geleden verliezen geen consequenties voor de leden en de stakingskas.

Het Financieele Dagblad berichtte zaterdag over de financiële positie van de twee bonden. De krant baseerde zich op informatie uit nog niet gepubliceerde jaarverslagen.

FNV Bondgenoten heeft voor 48 miljoen euro moeten interen op het eigen vermogen. De verliezen houden direct verband met de beleggingen in aandelen. Van het eigen vermogen, in totaal 120 miljoen euro, belegde de vakbond 67 procent in aandelen. „Het verlies is vervelend, maar we hebben de afgelopen jaren ook 60 miljoen euro verdiend aan beleggingen. Daardoor is er nog steeds sprake van operationele winst”, zegt penningmeester Willem Noordman van FNV Bondgenoten.

Noordman meent dat de vakbond er heel wat beter voorstaat dan zes jaar geleden. Toen leed de vakbond behoorlijk verlies door slechte beleggingsresultaten. Het bestuur moest destijds gedwongen aftreden, ook gingen er tweehonderd arbeidsplaatsen verloren. „De situatie is nu volstrekt anders”, zegt Noordman. „Inkomsten en uitgaven zijn op dit moment gewoon in evenwicht.”

Voor de leden hebben de geleden verliezen geen directe consequenties. Penningmeester Tim de Jong van AbvaKabo merkt op dat leden bij stakingen gewoon twee dagen krijgen gecompenseerd. „We reserveren alleen minder geld voor mensen die niet meer werken, zoals pensioengerechtigden.”

Noordman van FNV Bondgenoten geeft aan dat de verliezen alleen bij langlopende projecten gevolgen kunnen hebben. „Bijvoorbeeld als wij een claim krijgen opgelegd door de rechter.”

Ondanks de economische crisis en het onderuitgaan van de beurs, zijn de bonden niet van plan hun financiële beleid te wijzigen. „We hebben nu veel verloren, maar de afgelopen jaren hebben we ook veel winst weten te behalen door deze beleggingen. Als we het geld hadden vastgezet op een gewone spaarrekening, hadden we nooit 60 miljoen euro verdiend”, zegt Noordman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden