Bonden: spoed met onderscheiding gedode militair

(Novum) - Militairen die tijdens hun uitzending omkomen door gevechtsacties moeten postuum een speciale onderscheiding krijgen. Vakbonden AFMP en Acom hebben dit voorstel vorig jaar neergelegd bij toenmalig staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) maar hebben tot hun ongenoegen nog geen uitsluitsel gekregen van het ministerie. "Het gaat ons niet snel genoeg. Er moet actie komen", zegt AFMP-voorzitter Wim van der Burg donderdag.

"Die militairen hebben de hoogste prijs betaald. Die moeten daarvoor bijzondere waardering krijgen", stelt Van der Burg. "Er is een breed draagvlak voor binnen de samenleving. Die soldaten hebben hun leven gegeven voor vrijheid." Volgens de AFMP-voorzitter heeft Defensie vorig jaar laten weten de speciale onderscheiding nog te onderzoeken. Defensie was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Militairen die hun uitzending hebben volbracht krijgen een herinneringsmedaille; gewonden kunnen rekenen op een insigne. Militairen die gewond raken en in Nederland overlijden krijgen postuum een herinneringsmedaille. De vakbonden willen dat militairen die omkomen bij gevechten ook een onderscheiding krijgen toegekend.

Ook voor nabestaanden zou een onderscheiding volgens Van den Burg van betekenis kunnen zijn. "Dat kan helpen bij het verwerken van verdriet en een gevoel geven dat de militair niet voor niets is gesneuveld."

Van den Burg erkent dat de term 'gevechtsacties' een breed begrip is. "Je zal ongetwijfeld een grijs gebied hebben. De situatie waarin een militair sneuvelt zal altijd onderwerp van onderzoek zijn. Maar militairen die bijvoorbeeld op een bermbom rijden, komen ook om bij gevechtshandelingen en zouden dus ook postuum een onderscheiding moeten krijgen." De vakbonden hebben nog niet nagedacht over onderscheidingen voor militairen die tijdens hun uitzending door een ongeluk overlijden, zoals tijdens de missie huidige missie in Afghanistan met vijf militairen gebeurde.

Tijdens deze missie zijn in totaal tot dusver veertien Nederlandse militairen omgekomen. Van hen werden er zes gedood door vijandelijk vuur, bermbommen of aanslagen. Twee werden gedood door eigen vuur. Eén militair kwam om bij een ongeluk tijdens gevechtshandelingen. Vier stierven door ongelukken met F-16's, helikopters of pantservoertuigen, zonder dat daar gevechtshandelingen aan de orde waren. Een militair pleegde zelfmoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden