Bonden sluiten cao met PostNL, zonder FNV

Minder en minder brieven worden er verstuurd. En dus staat PostNL niet te springen om hun medewerkers beter te belonen. Beeld ANP
Minder en minder brieven worden er verstuurd. En dus staat PostNL niet te springen om hun medewerkers beter te belonen.Beeld ANP

De werknemers van PostNL krijgen 2,6 procent meer loon. Te weinig, vindt de FNV.

Minder en minder brieven worden er verstuurd. En dus staat PostNL niet te springen om hun medewerkers beter te belonen, zelfs al worden er wel steeds meer pakketten verstuurd. Dat merkten de vakbonden al in april toen ze voor het eerst met PostNL om de tafel gingen. “PostNL kwam in het begin vooral met verslechteringsvoorstellen”, zegt Joost Bol, onderhandelaar namens de Bond van Post Personeel (BVPP).

PostNL wilde morrelen aan de toeslag voor onregelmatige tijdstippen en wilde de functiewaardering zo aanpassen dat medewerkers in lagere schalen terecht zouden komen, vertelt Bol. De loonstijging die het post- en pakketbedrijf in eerste instantie bood was bovendien wel heel beperkt. “Het uitgangspunt was zo negatief dat je je bijna afvroeg of het überhaupt nog zin had om te onderhandelen”, zegt Anselma Zwaagstra van CNV Publieke Diensten.

Het duurde wel even voordat al die verslechteringsvoorstellen van tafel waren. En nu ligt er dan toch een principeakkoord. Tenminste, CNV Publieke Diensten, de BVPP en VHP2 zijn akkoord. De FNV ziet vooral een gapend gat tussen wat PostNL biedt en wat de FNV vraagt, zegt Ger Deleij van FNV Publiek Belang. “Dit akkoord biedt 2,6 procent loonstijging over 21 maanden. Voor zo’n lange looptijd zouden wij 6 procent hebben gevraagd.”

Werkdruk

Bovendien is de FNV niet blij met de manier waarop PostNL omgaat met het personeel. “Bij de pakketten is de werkdruk heel hoog, terwijl daar veel oude mensen werken. PostNL zou nieuwe mensen moeten aannemen om de werkdruk te verlagen, maar doet dat niet.” Daarbij is de FNV ook nog ontstemd over de manier waarop PostNL payrollconstructies gebruikt om voor zo weinig mogelijk geld aan werknemers te komen. “Wij snappen niet dat andere bonden akkoord gaan met zo’n schamele cao, terwijl er zo veel bij PostNL niet goed gaat.” Daarom dreigt de FNV met acties.

De BVPP heeft het gevoel dat zij het maximale uit de onderhandelingen heeft gehaald. “In ieder geval zijn we gekomen tot een generatiepact, waarbij oudere werknemers makkelijker langer door kunnen werken.” Volgens het generatiepact in het akkoord kan een bepaalde groep oudere medewerkers er voor kiezen om 60 procent van hun contract te gaan werken waarbij ze 80 procent betaald krijgen en ook voor 80 procent pensioen opbouwen.

“Natuurlijk had het veel beter gekund”, zegt Zwaagstra (CNV). “Maar dit was het maximaal haalbare. Dit akkoord is al heel moeizaam tot stand gekomen. De briefpost is nu eenmaal geen bloeiende markt.”

Lees ook: Postbode Max is de verbindende factor in het Sonsbeekkwartier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden