Bonden lopen weg/Hermans doet geen beter bod onderwijs-cao

DEN HAAG - De onderhandelingen over de onderwijs-cao zijn stukgelopen. De bonden hebben het overleg gestaakt, omdat minister Hermans geen 'substantieel beter bod' heeft gedaan.

De bonden hebben 6,25 procent extra gevraagd, waarvan 5,75 procent voor salaris, Hermans biedt slechts 2,25 procent. Vandaag reageren de bonden met de eerste stakingsdag.

Op andere punten - extra kinderopvang voor leraren, de achterstand in salaris en de modernisering van het vak - waren partijen elkaar iets genaderd, aldus onderhandelaar J. Duijnhouwer van de Onderwijsbonden CNV. Toen Hermans geen ander loonbod deed, stapten de bonden op. Ze willen pas verder praten als Hermans een beter bod doet.

De bonden bereiden zich nu voor op acties. De Algemene Onderwijsbond heeft de leden opgeroepen vandaag te staken. In de derde week van januari zullen alle bonden estafettestakingen organiseren. Duijnhouwer: “We willen het kabinet overtuigen dat het water ons tot de lippen staat.”

Hermans betreurt de stap van de bonden en de stakingen: “Het is niet leuk tegenover ouders en kinderen en het is niet nodig.” Hij verdedigt zijn lage bod met de lage inflatie, die volgend jaar wordt verwacht. Hij vindt het onterecht dat de bonden daar geen rekening mee houden. Want een lagere inflatie verhoogt het reële loon. Hermans zei ook dat hij vanwege die lagere inflatie minder geld voor de salarissen heeft gekregen dan in het regeerakkoord stond. De lerarensalarissen worden vrijdag in de ministerraad besproken.

De onderhandelingen zijn ondanks de afloop in goede sfeer verlopen. Zo bleken de bonden bereid functiewaardering en carrièrepatronen van leraren ter discussie te stellen. Maar de werkgroep van vertegenwoordigers van bonden en ministerie die de salarisachterstand van leraren bestudeert, is niet op één lijn gekomen.

Volgens de bonden is er een salarisachterstand van 5,8 procent. Het huidige bod zou die vergroten tot 7,1 procent. Het ministerie nuanceert die cijfers, omdat leraren arbeidsduurverkorting hebben gekregen en omdat de aanvangssalarissen zijn verhoogd. Volgens het ministerie is de achterstand op de marktsector 2,29 procent, de overheidssector 0,01 procent en de zorgsector nihil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden