Bonden hebben genoeg van het ouderen bashen

Staken heeft geen zin, maar er volgt wel 'concrete actie'

Vier grote ouderenbonden bereiden acties voor, daartoe aangespoord door hun getergde achterban. "Natuurlijk begrijpen ouderen dat de crisis niet aan hen voorbijgaat, maar wat er nu gebeurt, is ouderen bashen. Het gaat zo hard, dat de bonden het verzet aan het organiseren zijn", zegt Wim van Minnen van CSO, koepelorganistie van de ouderenvakbonden Unie KBO, NVOG, PCOB en NOOM.

Van Minnen somt op: een belastingverhoging per 1 januari die voor werkenden wordt gecompenseerd, maar voor gepensioneerden niet; een nieuwe vermogenstoets in de zorg, die ouderen fors op kosten jaagt; niet-geïndexeerde maar wel afgestempelde pensioenen. Hoe zeer de ouderenorganisaties ook hechten aan 'meedenken' en 'constructief zijn' - een activistische traditie hebben ze niet - ze moeten het onbehagen van hun achterbannen een stem geven. Hoe, dat kan Van Minnen nog niet zeggen. Onderwerp van gesprek is 'hoe fanatiek en activistisch we erin gaan'.

Want ouderen hebben niet veel wapens. "We kunnen de boel niet lamleggen", zegt Hans Muis, voorzitter van de Unie KBO. "Ouderen passen op bij familie of ze doen vrijwilligerswerk. Met staken schieten we niets op." En dan is het makkelijk om de rekening neer te leggen bij een groep die er welbeschouwd niets tegen kan beginnen, meent hij. Zijn collega Jaap van der Spek van de NVOG herinnert aan 1994, toen het PSV-stadion volstroomde met boze ouderen, omdat CDA-voorman Brinkman een ingreep in de AOW had geopperd. Of er een reprise komt, kan hij nog niet zeggen, maar wel 'concrete actie'.

Ouderenbond Anbo zal zich daar niet bij aansluiten. "Natuurlijk zijn ouderen boos. Die vermogenstoets in de zorg is zot. Maar ouderen pesten? Ik vind het echt onzin", zegt directeur Liane den Haan. "Bovendien, je helpt je achterban door bij staatssecretaris Van Rijn of Klijnsma aan tafel te zitten, niet met petjes en sjaaltjes of een vol stadion. Daar erger je bewindspersonen alleen maar mee. Het kost klauwen met geld en wat levert het op?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden