Bonden dreigen met meer acties tegen bezuinigingen

null Beeld anp
Beeld anp

Ruim 5000 mensen hebben vandaag op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. 'Het is nu aan het parlement om ons geluid op te pakken en het kabinet op andere gedachten te brengen', zei FNV-bestuurder Leo Hartveld. Als dat niet gebeurt, krijgt de demonstratie op het Malieveld een vervolg.

FNV-bonden hebben al plannen om in actie te komen voor de ambtenaren-cao's en tegen de bezuinigingen op het onderwijs. De cg-raad zal ook nog van zich laten horen, maar denkt nog na over invulling van de acties.

Vooral veel chronisch zieken, gehandicapten en medewerkers uit sociale werkplaatsen (wsw'ers) waren van de partij. Ze luisterden naar toespraken van lotgenoten die vertelden wat de bezuinigingen voor hen persoonlijk betekenen. Er klonk veel boegeroep. Duizenden demonstranten lieten samen met het Metropole Orkest, dat ook bedreigd wordt door de bezuinigingen, een protestkreet horen.

Met name gehandicapten en chronisch zieken zijn bang dat ze onevenredig hard worden getroffen door een opeenstapeling van maatregelen. Ze kunnen bijvoorbeeld minder huurtoeslag krijgen, meer voor zorg moeten betalen en getroffen worden door bezuinigingen op de sociale werkplaatsen.

'Als ik mijn baan op de sociale werkplaats kwijtraak, heeft dat zo veel gevolgen', zei Judith de Bruine. De huur is dan niet meer te betalen en doordat kosten voor de zorg ook stijgen, zou de 28-jarige vrouw uit Vegchel weer bij haar ouders moeten wonen. 'Die hebben al lang genoeg voor mij gezorgd. Ik wil zelfstandig zijn. Een reguliere baan is geen optie. Ik heb zo vaak gesolliciteerd, maar zonder resultaat.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden