Contactsport

Bonden brengen eenzame biljarters en jeu de boulers bijeen in crisistijd

null Beeld

Vooral oudere sporters die voorlopig hun hobby niet meer kunnen uitoefenen kunnen in een sociaal isolement raken. Om die reden hebben de bonden voor biljarters en jeu de boulers een platform opgezet om hen in deze periode van het coronavirus toch met elkaar in contact te brengen: ‘sporters voor elkaar’.

Het idee: mensen kunnen zich via sportersvoorelkaar.nl opgeven als ze telefonisch willen praten met iemand die dezelfde sport beoefent. Ze kunnen aangeven te willen bellen of gebeld te worden. donderdagmorgen druppelden de eerste aanmeldingen binnen.

Het idee komt van Willem La Riviere, directeur van biljartbond KNBB. Van de 28.000 leden is meer dan 60 procent boven de zestig jaar. Hij vond gehoor bij collega Twan Beckers van jeu-de-boulesbond die ook veel oudere leden heeft. De gemiddelde leeftijd van de NJBB ligt op 67 jaar. “Wij hebben zo’n 5000 teams en daarnaast nog een paar duizend arbiters voor de competities. Deze mensen missen nu allemaal hun hobby, hun passie, hun maatjes. Omdat onze achterban wat ouder is, en tot de risicogroep voor het coronavirus hoort, dreigt al gauw een sociaal isolement als hun sport-uitje wegvalt. Vandaar dat wij dit platform hebben opgezet”, zegt La Riviere.

De biljartbond is al langer met het thema eenzaamheid bezig. De bond sloot zich al aan bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en had dit voorjaar een grote nieuwe publiekscampagne willen lanceren: ‘Tijd voor krijt’. Die actie richt zich op mensen van 55 jaar en ouder die in een sportkantine of een buurthuis samen gaan biljarten, het traditionele carambolen dus, en moet op veel plaatsen de biljarttafel weer terugbrengen. “Dat gaat om mensen bij elkaar brengen. Zo willen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vorm geven. Helaas moeten we de campagne nog even uitstellen.”

Lees ook:

Sportwereld vraagt overheid om financiële steun

De Nederlandse sport vreest dat door de coronacrisis sponsors en afhaken en werknemers hun baan verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden