Bonden boos over ingreep bij Defensie

Militaire vakbonden maken zich grote zorgen over nieuwe ingrepen bij Defensie. "De politiek kiest voor een sterfhuisconstructie", oordeelt de VBM.

Defensie moet 330 miljoen bezuinigen. Dit zal onder meer gebeuren door een bataljon bij de landmacht en een compagnie mariniers te schrappen. Ook zou het in aanbouw zijnde logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman niet voor de marine gaan varen, maar worden doorverkocht, en moet de luchtmacht 6 of 7 F-16's inleveren. De plannen worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Defensie zit nog in een ingrijpende reorganisatie door de bezuinigingsopdracht van 1 miljard euro die de vorige defensieminister Hans Hillen moest uitvoeren. "Snijden en nog eens snijden, dat is nu de jarenlange praktijk, terwijl allerlei politici, zoals minister Timmermans (PvdA, buitenlandse zaken) en VVD-fractievoorzitter Zijlstra beweren dat je Defensie moet ontzien. Het personeel heeft genoeg van deze stinkende politieke praatjes", meent de VBM.

De vakbond GOV/MHB vreest 'een kaalslag'. De bond denkt dat naast de 12.000 functies die al bij Defensie verdwijnen, er nog eens 'enkele duizenden' bij de krijgsmacht verdwijnen door de nieuwe bezuinigingen. Kamerlid Elbert Dijkgraaf reageerde gisteren via Twitter. "Als we zo bezuinigen hebben we straks alleen nog een bewapende roeiboot over.''

De directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies, Rob de Wijk, reageert kritisch. Hij spreekt van 'roekeloos gedrag' door te blijven snijden in de uitgaven terwijl de internationale veiligheidssituatie verslechtert. Hij wijst onder meer op de instabiliteit rond de EU-grenzen door burgeroorlogen in Syrië en Irak.

DE VERDIEPING Nog meer snijden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden