Bond wil inzicht krijgen in geweld tegen predikanten

UTRECHT - De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) wil achterhalen hoe vaak predikanten blootstaan aan geweld. De organisatie roept daartoe alle leden op hun eigen ervaringen te melden.

Het hoofdbestuur van de bond zal na de inventarisatie bekijken welke maatregelen nodig zijn om de onveiligheid voor predikanten te beperken. Aanleiding voor de oproep zijn onderzoeken in Groot-Brittannië. Daaruit bleek dat zeven van de tien anglicaanse geestelijken de afgelopen twee jaar te maken hadden met verbaal geweld, bedreiging en lichamelijke of psychische mishandeling. Een op de vijf geestelijken was bedreigd, aldus de Universiteit van Londen die het onderzoek verrichtte onder zo'n 1000 predikanten (13 procent vrouwen).

In Nederland is nooit eerder onderzoek gedaan naar agressie tegen geestelijken. In een vraaggesprek met Trouw, eind augustus, zei woordvoerder P. van Zoest van het rk kerkgenootschap daar nog geen aanleiding toe te zien. Ook de Bond van Nederlandse Predikanten reageerde nogal laconiek: ,,Ik ken geen collegae die agressie hebben meegemaakt'', zei woordvoerder C. Rensink destijds. Inmiddels is de Bond van gedachten veranderd.

Agressie komt wel degelijk voor in de pastorale praktijk. Alleen, er wordt niet of moeilijk over gepraat. Met haar inventarisatie wil de predikantenbond daarin nu verandering brengen.

In Predikant en Samenleving, het orgaan van de BNP, vraagt R. Brouwer zich deze week af of predikanten en andere pastores meer bloot staan aan geweld dan de gemiddelde Nederlandse burger. Ook stelt hij dat predikanten niet getraind en voorbereid zijn op mogelijk geweld tegen hen, zoals dat wel het geval is bij politieagenten en ambtenaren van de sociale dienst.

Brouwer wijst verder op de verhalen van collega's die weggepest zijn uit een gemeente. ,,De terreur van bedreigingen via brief en telefoon was voor hen niet te dragen.'' Brouwer is benieuwd of predikanten die in een psychiatrisch ziekenhuis of in een gevangenis werken ook slachtoffer van geweld zijn en of er aandacht voor hen is. Ook wil hij weten of er in de kerken en de beroepsgroep een klimaat is waarbinnen predikanten kunnen spreken over geweld tegen hen.

Het ernstigste geweldsdelict tegen een Nederlandse geestelijke dateert uit april dit jaar, toen een 65-jarige pastoor uit Bussum werd ontvoerd en vastgebonden tussen de spoorrails. De dader, een 50-jarige zwerver, werd in augustus veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden