Bond van Wetsovertreders: activistenclub waar Rita Verdonk actief voor was

TROUW

De Bond van Wetsovertreders (BWO) is boos omdat justitie de juweliersvrouw die mogelijk twee overvallers doodschoot niet wil vervolgen. De BWO overweegt zelfs naar de rechter te stappen om een rechtszaak tegen de vrouw af te dwingen.

Het is niet voor het eerst dat deze bond de media haalt met een opmerkelijk standpunt.

Alleen al de naam 'Bond van Wetsovertreders' doet veel wenkbrauwen fronsen als de vereniging weer eens in het nieuws is. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zaak Benno L., toen de BWO het opnam voor de zedendelinquent die last had van demonstranten voor zijn huis. De bond haalt ook regelmatig de krant met protesten tegen de verspreiding van camerabeelden van inbrekers of overvallers. En natuurlijk is de bond fel tegenstander van de kabinetsplannen om veroordeelden te laten betalen voor hun verblijf in de cel.

De BWO werd in 1972 opgericht en heeft naar eigen zeggen 3500 leden: (ex-)gedetineerden en 'wetsovertreders'. Het is vooral een activistenclub die opkomt voor de rechten van gevangenen en 'wetsovertreders in het algemeen'.

De BWO is tegen 'staatswillekeur', wil de overheid controleren en burgers beschermen tegen de schade die het strafrecht kan aanrichten. De bond ziet geen heil in lange celstraffen, maar pleit voor behandeling van mensen die door verslaving of psychische problemen van het rechte pad zijn afgeraakt. Dat lijkt op het gedachtengoed van de Coornhert- Liga, een vereniging voor strafrechthervorming, eveneens uit de jaren zeventig, die ook twijfelde aan het nut van gevangenisstraf.

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in haar studententijd was Rita Verdonk actief voor de Bond van Wetsovertreders. De BWO moet niet verward worden met Bonjo, een andere organisatie die belangen van gedetineerden behartigt. Bonjo geeft een tijdschrift voor gevangenen uit, verleent rechtsbijstand en helpt bij reïntegratie. Bonjo kiest niet voor de activistische weg van de BWO, maar wil zijn doelen verwezenlijken door overleg met justitie en andere organisaties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden