Bond speurt naar vloeken in kinderweekboeken

Sjoerd Kuyper ontvangt de zilveren griffel. Hij is de schrijver die het meeste vloekt volgens de Bond tegen Vloeken. Beeld ANP
Sjoerd Kuyper ontvangt de zilveren griffel. Hij is de schrijver die het meeste vloekt volgens de Bond tegen Vloeken.Beeld ANP

Woorden als 'rotzak' of 'lummel', kan dat wel in een kinderboek? Medewerkers van de Bond tegen Vloeken hebben 22 kinderboeken doorgespit, die genomineerd of bekroond werden tijdens de Kinderboekenweek. In vijf van deze boeken vonden zij 'grove' woorden.

In 17 van de 22 boeken komen geen vloeken, scheldpartijen of referenties aan seks voor. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen waren 14 van de 22 boeken vrij van vloeken.

'Hotel de grote L' van Sjoerd Kuyper spant volgens de bond de kroon als het gaat om seksueel getint en onbeschaafd taalgebruik. "Ik heb een A4 vol met scheldwoorden uit dat boek gehaald", zegt Wilfried Verboom, directeur van de bond, trots. Het boek telt negen keer 'tieten' en twaalf keer 'lul' en acht keer 'God' of 'Jezus'.

Verboom heeft geen alternatieven voor de scheldwoorden. "Kinderen moeten zelf leren wat een mooier woord is voor trut, dat ga ik niet voorkauwen."

Hamsterkots
Sommige woorden die de bond uitzocht, lijken op het eerste oog geen scheldwoorden. Zoals het woord 'hamsterkots'. Verboom: "Hamsterkots is natuurlijk gewoon de kots van een hamster. Maar als je zegt: 'Jouw kots lijkt op hamsterkots', is dat kwetsend. Schelden doet pijn."

Dat is volgens Verboom de reden dat kinderboekenschrijvers moeten letten op hun taal. "We vinden respect belangrijk. In plaats van scheldwoorden kunnen er ook mooie woorden gebruikt worden. Op die manier maken we Nederland mooier."

De Bond tegen Vloeken lijkt gespeurd te hebben naar een aantal categorieën 'grove woorden'. Bijvoorbeeld woorden die met religie te maken hebben. Zo vinden zij de volgende zin, die een ironische bewerking is van een bijbeltekst, spottend: "Het licht van de wereld schijnt in de duisternis en roept ons toe: patat met ei... kom en eet mijn patat met ei." Ook keuren zij 'branden in de hel' niet goed, of het het gebruik van 'Jezus' of 'God'.

Een andere categorie is die van poepen en plassen. 'Schijthuis' of 'de schijt hebben aan' of 'zeikerd', vindt de bond niet kunnen. Dan zijn er natuurlijk nog woorden die aan seks refereren, zoals 'krijg nou de tieten'. De bond heeft ook gefilterd op seksisme, dus woorden als 'wijvenchantage' en 'valse krengen' staan ook op de zwarte lijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden