Bond probeert boze ouderen te sussen

door Wybo Algra

Ouderenbond PCOB haalde gisteren alles uit de kast om de verhitte gemoederen onder de leden te sussen, met een legertje deskundigen.

Aanleiding voor de commotie is het pleidooi van het bestuur van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) om de AOW verder te fiscaliseren. Gepensioneerden én werkenden dragen dan bij aan de toenemende kosten van de oudedagsvoorziening, benadrukte voorzitter Dick Corporaal gisteren; niet louter ouderen met een flink aanvullend pensioen – waarmee hij afstand leek te nemen van de PvdA, die juist op deze welgestelde ouderen het oog heeft laten vallen.

Die steen, vond een deel van de enkele honderden senioren die gisteren naar de bijeenkomst in Nijkerk waren getogen, heeft hun bond te vroeg in de vijver gegooid. De een voelde zich weggezet als profiteur, een ander vroeg zich af waarom de PCOB zo’n ander standpunt inneemt dan de andere ouderenbonden. En niet iedereen was overtuigd van de ernst van het probleem.

Zo betoogde een toehoorder dat in zijn generatie vooral de mannen de AOW-premies hebben opgebracht. De toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen zou toch moeten schelen. Maar Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen in Amsterdam, zei dit net te hebben uitgerekend. „Zelfs als je naast het gegroeide aantal werkende vrouwen elk jaar 50.000 arbeidsmigranten binnenhaalt die AOW-premie gaan betalen, kom je tekort.”

En ook René Paas hield de aanwezigen voor dat er geen ontkomen aan is. „Als er geen oudere meebetaalt aan de AOW, neem je een enorm risico: hogere belastingen voor werknemers, hogere loonkosten, minder banen.” Bovendien, sommige ouderen hebben het goed: hypotheek afgelost, kinderen de deur uit. „Mij ontgaat de logica waarom deze ouderen niet aan de AOW zouden meebetalen.”

Dat hardop uitspreken, zegt Paas, vergt lef dat van de ouderenbonden alleen de PCOB vertoont. De AOW drijft trouwens allang niet meer volledig op premies. Eind jaren negentig zijn die gemaximeerd en wordt de rest – nu twintig procent – betaald uit de belastingen. Paas: „Met die fiscalisering zijn CDA en VVD destijds stilzwijgend akkoord gegaan.” Hij wil maar zeggen: het politieke debat wordt gevoerd in termen van wel of niet, terwijl het feitelijk gaat om meer of minder fiscaliseren.

Geert Nap, ’enthousiast PCOB-lid’, vindt het prima dat het bestuur de discussie aangaat. „Ook al kost dat mij geld. We kunnen niet van onze kinderen vragen volledig voor de AOW-kosten op te draaien. Ik vraag me af in hoeverre de tegenstanders van fiscalisering nog bereid zijn te delen.” Hij staat niet alleen: volgens een peiling op de PCOB-website zijn er ongeveer evenveel voor- als tegenstanders. De bond bepaalt 24 november het definitieve standpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden