Bond: niet meer dan 40 uur voor predikanten

De Bond van Nederlandse Predikanten roept predikanten op uit te gaan van een gemiddelde werkweek van veertig uur. Dat is niet alleen goed voor de predikant zelf, maar ook voor de kerkelijke gemeente waarvoor hij of zij werkt.

De bond erkent dat een werktijd van half negen tot vijf uur zich niet met de taak van de predikant verdraagt en dat een incidentele overschrijding van de werktijd met het predikantschap is gegeven. Structureel meer dan gemiddeld veertig uur per week werken is echter ongewenst.

Juist omdat zijn werk ingewikkeld is, is het des te belangrijker dat een predikant voldoende vrije tijd neemt om frisheid en distantie te houden, het werk op een goede wijze te verrichten en een burn-out te voorkomen, schrijft directeur Tobias Bos in Predikant en Samenleving, orgaan van de bond.

Ook voor de gemeente is het goed dat de predikant niet te veel uren maakt. Ze krijgt anders geen enkel beeld van wat ’onder gewone omstandigheden’ van een predikant mag worden verwacht. Als de predikant of zijn opvolger om wat voor reden ook zijn werktijd beter in de gaten moet houden, is de kans op een conflict groot.

Een structurele overschrijding van de werktijd moet voor zowel kerkenraad als predikant aanleiding voor bezinning zijn, schrijft Bos. „Is de werktijd wellicht te gering, of zijn de taken te veel”.

Predikanten die structureel meer dan veertig uren werken, zullen zich moeten afvragen, of zij hulp nodig hebben en of ze betaalde werkzaamheden moeten laten vallen.

De Bond Nederlandse Predikanten is opgericht in 1918 en bedoeld als vereniging van alle predikanten, ongeacht hun denominatie. Bij de bond waren op 1 januari van dit jaar 3358 predikanten aangesloten. De meesten, begin dit jaar 3156, komen uit de Protestantse Kerk in Nederland, maar de leden komen uit in totaal ongeveer vijftien verschillende kerkgenootschappen, waaronder de doopsgezinde en remonstrantse broederschap en vrije evangelische gemeenten.

Zes keer per jaar geeft de bond het blad Predikant en Samenleving uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden