'Bond is ook maar  gewoon een baan'

interview | Eindeloos peuteren aan het script, urenlang ploeteren op je stunts en spelen alsof je leven ervan afhangt. Een interview met Daniel Craig naar aanleiding van zijn vierde Bondfilm 'Spectre'. Als hij als zesde James Bond overtuigend overkomt, is het goed, zegt hij.

Zijn reputatie was hem al vooruitgesneld: Daniel Craig zou in het echt een norse, humeurige man zijn. 'Het is waarschijnlijker om Paul McCartney (hardcore vegetariër, red.) in een hotdog te zien bijten dan Craig te zien lachen', merkte een collega-journalist ooit op. De druk van de wereldroem zou de zesde Bondvertolker slecht bekomen, en vooral de onvrijheid die ermee gepaard gaat. Grootste ergernis: dat hij - min of meer opgegroeid in de pubs die zijn vader managede in het Noord-Engelse stadje Chester - nooit meer gewoon in een pub kan zitten. En dat niet eens vanwege de roddelpers, maar omdat het mobieltje, gecombineerd met een ontbrekend respect voor privacy, de moderne mens in een amateurpaparazzo heeft veranderd.

Maar we hebben geluk: de acteur komt in een opperbeste stemming de interviewruimte in een Londens luxehotel binnenstappen. Hagelwit shirt, felblauwe ogen, pico bello uitstraling. 'Hij heeft iets waardoor het lijkt of hij net uit de gevangenis komt, dat maakt hem sexy', stelde zijn nieuwste Bond-lady Monica Bellucci trefzeker vast. Het eerste grapje volgt snel. Inspelend op de grootscheepse staking die uitgerekend vandaag het totale metronet platlegt, zegt hij met een stalen gezicht: "Ik ben op de fiets."

Op twee wielen door een wereldstad, dat kan Craig als wereldster dus schudden. En nee, hij is ook niet met een van de watertandend prachtige Aston Martin DB10's waarin hij in Spectre rondrijdt, hoezeer hij ook over de nieuwe bolides te spreken is. "Ze zijn samengesteld uit verschillende Astons", legt hij uit. "Van zo'n conceptauto zou je verwachten dat hij een ramp is in het gebruik, maar ze rijden echt lekker. En ze waren niet kapot te krijgen, terwijl we er stevig mee hebben rondgerost. Niet ikzelf, hoor. We hebben briljante chauffeurs op de set, dus ik zou een idioot zijn als ik zelf achter het stuur kroop." Met een grijns vervolgt hij fluisterend: "Ik doe alleen alsof. Sorry!"

Aanleiding voor opgewektheid is er genoeg: met voorganger 'Skyfall' - geschatte opbrengst: ruim 150 miljoen euro - schreef Craig de best scorende Bondfilm ooit op zijn naam. Geen andere Bondvertolker die bij zijn aantreden zo snoeihard werd bekritiseerd om zijn uiterlijk als hij: "te klein, te blond, niet knap genoeg", en toch was het uitgerekend Craig die al zijn voorgangers - vooruit, op Sean Connery na - deed verbleken met de rauwere, complexere invulling van zijn iconische personage. Sterker nog: met zijn branieachtige charme lijkt hij meer dan de eerdere Bondacteurs samen te vallen met zijn rol. Al wil hij zelf van geen gelijkenis weten.

undefined

Fucking Heineken

"Nul komma nul", zegt hij stellig. "Ik ben niet bijzonder moedig of vastberaden, zoals Bond. Ik probeer hem alleen zo realistisch mogelijk neer te zetten. 'Is het echt?' Dat was altijd de hamvraag op de toneelschool. Als het echt voelt, is het goed."

Plagerig diept hij één eigenschap op die hem toch verbindt met zijn personage: "Ik hou van martini. Maar goed, ik hou van allerlei drankjes. En als Heineken met een enorme zak geld over de brug komt, drink ik fucking Heineken", refereert hij oneerbiedig aan Bonds nieuwe dranksponsor. "Verder verbeeld ik me niets. Als ik me thuis zou gedragen als Bond, werd ik op straat gezet."

Bond als baan, zo moeten we er wat Craig betreft tegenaan kijken. "Het ís ook gewoon een baan", houdt hij vol. "Zelfs de beste banen in de wereld - en daar is dit er waarschijnlijk één van - zijn af en toe zwaar. Spectre heeft me bij elkaar twee jaar gekost, gerekend vanaf de eerste scriptversie, en daar zaten pittige tijden tussen. Zo'n kolossale productie is altijd een uitputtingsslag. Al scheelde het dat ik vooraf een rustperiode had ingelast, om me te concentreren, maar ook om een beetje normaal te leven en vrienden te zien. De vorige keer speelde ik tussendoor in allerlei andere films, dus bij 'Skyfall' (voorganger van 'Spectre', red.) was ik al uitgeput toen ik begon.'

Gezond leven tijdens de opnameperiodes is ook belangrijk, beaamt hij. "Als ik werk, drink ik niet. Dus als ik niet werk, drink ik, haha. 's Ochtends vanaf een uur of 9, schat ik. Want interviews geven, kun je toch echt geen werk noemen."

Een beetje een rare is Craig wel. Vlak voor de première van 'Skyfall' vertelde hij de pers dat hij weer uit de Bondbusiness wilde stappen zodra hij erin terechtkwam, "maar ze willen me niet laten gaan". Op dat moment had hij al een contract voor nog twee films, dus het zal nog minstens tot 2017 duren voordat hij zich van zijn alter ego heeft verlost. In het licht van die halfhartigheid is zijn inzet opmerkelijk.

Volgens zijn andere 'Spectre'-tegenspeelster, Léa Seydoux, plakte hij aan de lange draaidagen nog rustig een uur of twee om te oefenen op zijn eigen stunts. Daarnaast bemoeide hij zich samen met zijn regisseur en goede vriend Sam Mendes - die hij na de tegenvallende resultaten van 'Quantum of Solace' zelf naar voren schoof bij de Bondproducenten - ook deze keer weer intensief met het filmscript.

"Elke dag opnieuw", zegt hij ernstig. "En daarna bespraken we onze voorstellen op de set met de andere acteurs, onder het motto: oké, dit is goed, maar kunnen we het zo misschien toch nog iets beter maken? Op die manier zijn we continu blijven voortbouwen."

En ineens lag eind vorig jaar na een cyberaanval op de filmstudio het hele script op straat. Een shock? Welnee, het liet hem siberisch, meldt Craig met merkbare minachting. "Het deed ook niet ter zake, want het ging om een versie uit het verre verleden die niets te maken heeft met het verhaal dat we uiteindelijk verfilmd hebben. En bovendien, wat kan ik eraan doen? Er gloeiend de pest in hebben? Dit zijn dingen waar ik geen enkele controle over heb."

undefined

Luxe-probleem

Nuchterheid en focus, ze vormen ook Craigs Bondiaanse antwoord op de extra druk die het kolossale succes van 'Skyfall' op zijn schouders legde. "Dat succes was natuurlijk waanzinnig, al kan ik het niet eens helemaal bevatten omdat zulke cijfers mijn verstand te boven gaan. Maar als je je daardoor gek laat maken, zit je achter je eigen staart aan. Het is ook een luxeprobleem, vind ik. Mijn uitdaging was dat ik gewoon een nog betere film wilde maken."

Hoe bedoelt hij dat eigenlijk precies? Spannender, boeiender, geestiger? "Gewoon béter", klinkt hij een beetje bijterig. "Steeds het maximale uit het materiaal halen. De spannende scènes nog spannender, de humor nog scherper en ga zo maar door."

Ineens laat hij toch nog iets doorschemeren van de commerciële tang waarin hij zich bevindt. "Natuurlijk is het onvoorstelbaar belangrijk wat Bondfans van de film vinden. En alle andere mensen, want we trekken graag een zo breed mogelijk publiek. Al denk ik wel dat er een gevaar in schuilt als je je te veel laat leiden door de smaak van de kijker. Alleen al omdat iedereen toch weer iets anders vindt en wil. Ik ben zelf in elk geval heel blij dat we na het kalere Casino zijn teruggekeerd bij wat ik 'de echte Bondfilm' noem, compleet met Q, de hightech-gadgets en de superspannende Bondmomenten. Niet dat we aan het kopiëren zijn geslagen, want ik ben Pierce (voorganger Pierce Brosnan, red.) niet, dus ik doe mijn eigen ding. Maar ik denk dat we kunnen zeggen: dit is hopelijk de Bondfilm waarop je zat te wachten."

Zo te horen is de naderende release van 'Spectre' voor Craig zelf een eersteklas-Bondmoment. Maar ooit komt de tijd dat ook hij de bolides, zonnebrillen, designsmokings en andere parafernalia aan een opvolger zal overdragen. Als hij daaraan wordt herinnerd, doet hij alsof hij huilt, om vervolgens in lachen uit te barsten. "Welnee, ik dank God op mijn blote knieën!" Dat het voor een ander lastig zal zijn om in zijn voetsporen te treden, vindt hij onzin. "Natuurlijk gaat dat lukken. Zolang je het niet verknalt, is het zelfs geweldig!"

Ja, hij weet dat er inmiddels namen van kandidaten circuleren, maar nee, hij volgt de berichten niet. "Ik kom sowieso nooit op internet en de kletskoek die over dit onderwerp wordt verkondigd, interesseert me al helemaal niet. Want ik ken de waarheid."

Eindelijk weer een normaal leven, of iets wat in elk geval dichter in de buurt komt, daar zal Craig zich toch minstens af en toe een voorstelling van maken. Verwacht hij dat zijn werkende bestaan après-Bond nog voldoende sjeu heeft?

"Denk je soms dat ik verdoofd in mijn stoel blijf zitten en geen poot meer uitsteek?" reageert hij, met ineens een kille, borende Bondblik in zijn blauwe ogen. "Alsjeblieft niet, zeg. Ik hoop dat ik net zo hard zal blijven werken als nu. Maar voordat we verder in details treden: zó hard heb ik er ook weer niet over nagedacht." Het is duidelijk: Bond bevalt ondanks alles nog best. Wie weet zelfs béter.

'Spectre' draait vanaf 29 oktober in de bioscoop.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden