Bond geschokt én vol lof over Dienstboek

AMSTERDAM - Zijn organisatie werkte eraan mee, maar blij is secretaris Piet Vergunst van de Gereformeerde Bond niet met het Dienstboek dat de Protestantse Kerk in Nederland afgelopen week presenteerde. Over sommige delen is hij 'teleurgesteld en verontwaardigd' - vooral over de formuleringen die mensen die in scheiding liggen, aangereikt krijgen.

Vergunst wist wat er in het Dienstboek - deel II, het eerste deel verscheen in 1998 - kwam te staan, maar het was toch 'een schrik' toen hij las: ,,Onze trouw heeft geen stand gehouden. Het vuur is gedoofd.” De formulering komt uit een tekst voor scheidende geliefden, homo of hetero, dat maakt niet uit.

Vergunsts Gereformeerde Bond, de forse en invloedrijke rechtervleugel van wat voorheen de Nederlandse Hervormde Kerk was, heeft zich altijd verzet tegen de kerkelijke zegening van 'niet-huwelijkse relaties', doorgaans homohuwelijk genoemd. In bondsorgaan De Waarheidsvriend van vandaag noemt een ander kopstuk, voorzitter G.D. Kamphuis, het 'werkelijk schokkend'. ,,Het kan niet en het mag niet” en het tóch doen verdeelt de kerk 'afschuwelijk'. Houdt de PKN eraan vast, dan vervreemdt ze zich van 'grote delen van de wereldkerk, waaronder de zendingskerken'.

Het is niet de enige kritiek van de bond: het Dienstboek 'relativeert ook het primaat van de kinderdoop'. Het dikke boek vol liturgische teksten, gebeden en rituelen doet suggesties voor het 'opdragen' van zuigelingen, het opnemen in de geloofsgemeenschap mét zegen, maar zonder water, en dus wel 'droogdoop' genoemd. Kamphuis heeft 'ernstige bezwaren' tegen wat hij een theologisch onvoldoend doordacht ritueel noemt.

Tegenover het misprijzen staat wel lof en enthousiasme: voor de 'hertaalde formulieren', de reformatorische belijdenisgeschriften uit de 16de en 17de eeuw die in een leesbare herziening in het Dienstboek staan. Daaraan heeft de bond hard meegewerkt.

De makers van het Dienstboek willen dat het een rol gaat spelen in het dagelijks leven van de gewone gelovige. ,,Dat hoorde ik van een van hen: dat het een gemeenteboek is. Ik dacht dat alleen predikanten het voor hun werk gebruikten.”

Is Vergunst nu niet bang dat al die verfoeilijke zaken vrijelijk verspreid worden en ingang vinden? ,,Ik heb nog nooit een Dienstboek in een gewone huiskamer zien staan. Dus dat zal zo'n vaart niet lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden