Bond gaat slordig om met kennis

Met het vertrek van Tjerk Bogtstra zet de tennisbond weer de nodige know-how aan de straat. Op het bondsbureau wordt slordig omgesprongen met de aanwezige kennis.

Op zich was het niet zó vreemd dat de bond na de degradatie uit de wereldgroep nadacht over een opvolger van Bogtstra, die zijn werk als Davis Cupcoach de laatste twee jaar als parttimer verrichte. Als technisch directeur Hans Felius de Tilburger had verteld dat de bond liever verder ging met een fulltimer, had Bogtstra daar vrede mee kunnen hebben. Dat had hij een plausibele reden gevonden voor het niet verlengen van zijn contract.

Ook het moment waarop de tennisbond besloot met Bogtstra te breken was goed gekozen. Het gaat niet crescendo met het Nederlandse tennis, de Davis Cupploeg degradeerde na vijftien jaar uit de wereldgroep en de toppers van dit moment zijn óf op hun retour óf al lange tijd geblesseerd. Ook daar zag Bogtstra nog wel enige redelijkheid in.

Maar het ging de werknemer van het automobielbedrijf Pon om de argumenten van de bond. En met name de tegenwerping dat hij niet geschikt zou zijn om te werken met de nieuwe lichting jonge spelers. Dat steekt Bogtstra, vooral omdat hij nog nooit één signaal uit die richting heeft ontvangen. Hij benadrukte steeds dat de jeugd voorzichtig moest worden gebracht. Als hij de tijd rijp achtte gaf hij de jeugd een kans. In zijn eerste wedstrijd, in 2001 tegen Spanje, liet hij de 22-jarige Sluiter debuteren. En in zijn laatste duel, dit jaar tegen Tsjechië, maakte Haase (19) voor het eerst zijn opwachting.

Met het wegsturen van Bogtstra speelt de tennisbond hoog spel. De Brabantse coach weet zich gesteund door alle tennissers die onder hem in de Davis Cup hebben gespeeld. Het is denkbaar dat de huidige lichting zich niet meer beschikbaar stelt als de nieuwe coach hun goedkeuring niet kan wegdragen.

Felius heeft aangekondigd dat de spelers eerst worden gehoord voordat de bond met een nieuwe Davis Cupcoach in zee gaat. Opvallend genoeg worden de jonge talenten als Haase, Huta Galung, Sijsling en De Bakker niet bij dat proces betrokken. Terwijl juist zij worden geacht in de toekomst – in ieder geval vanaf 2008 – de kar te trekken. Als Felius straks aan Sluiter, Wessels, Schalken en Verkerk gaat vragen naar wie hun voorkeur uitgaat, zullen ze in koor roepen: Bogtstra.

Het wordt voor de bond geen eenvoudige speurtocht naar een opvolger van Bogtstra – als er al niet iemand is gepolst. Volgens de reglementen van de internationale tennisfederatie moet de coach over een Nederlands paspoort beschikken. In ons land liggen de topcoaches niet voor het oprapen. De bond hoeft ook niet aan te kloppen bij oud-spelers als Haarhuis, Eltingh en Siemerink. Zij zijn allemaal solidair met Bogtstra.

Haarhuis en Eltingh zijn voornemens hun ambassadeurschap van de bond in te leveren. Zij vinden dat de functie te weinig inhoud heeft en dat het ontbreekt aan structureel contact met de bond. Zoals de bond ook nooit informeerde naar het herstel van Schalken en Verkerk. Ze gaan in Amersfoort slordig om met de aanwezige kennis. Dat ondervonden ook de twee voorgangers van Bogtstra, Franker en Schapers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden