Bond breekt met coach Bogtstra

De tennisbond gaat niet verder met Davis Cupcoach Tjerk Bogtstra. Na zes jaar vond de KNLTB het tijd voor een nieuwe start.

Exact een maand nadat Nederland degradeerde uit de wereldgroep van het landentoernooi maakte de bond bekend dat het contract met de Tilburgse parttime coach niet wordt verlengd. ,,De spelers met wie Tjerk succes heeft gehad, zijn of gestopt of geblesseerd”, lichtte technisch directeur Hans Felius gisteren toe. ,,Er komt een jonge lichting aan en wij vonden dat een goed moment voor een nieuwe start.”

Zes jaar geleden volgde Bogtstra Michiel Schapers op als Davis Cupcoach. De spelers zagen het niet meer zitten in de communicatief minder vaardige Eemnesser. Richard Krajicek was destijds een van de spelers die achter het ontslag van Schapers zat én die in Bogtstra een goede vervanger zag. Gisteren maakte Krajicek, als bestuurslid toptennis, samen met Felius het vertrek van Bogtstra middels een persbericht bekend.

,, Het was een moeilijk gesprek”, erkende Felius, ,,maar het is mijn taak om te denken aan het grotere belang van het Nederlandse tennis.” De bond heeft al een aantal mogelijke opvolgers van Bogtstra op het oog, maar wil eerst het advies inwinnen van een aantal spelers. Met Raemon Sluiter is al overlegd en een afspraak gemaakt voor een vervolggesprek.

Ook Sjeng Schalken en Martin Verkerk zullen in het overleg worden betrokken. Beide tennissers revalideren na een lange blessureperiode en het is maar de vraag of zij ooit weer op het hoogste niveau actief zullen zijn. Als dat zo is, moet worden afgewacht of zij beschikbaar zijn voor de Davis Cup. Bij Schalken stond het landentoernooi nimmer bovenaan zijn prioriteitenlijst.

Bogtstra, die vandaag zal reageren op zijn vertrek, maakte in zijn debuutjaar 2001 een vliegende start als Davis Cupcoach. Voor het eerst haalde Nederland de halve finale van de wereldgroep na zeges op Spanje en Duitsland. Onder de Brabander groeide Sluiter uit tot een nationale held, een status die hij de laatste jaren niet meer kon staven met aansprekende prestaties.

De jeugd zal het in de toekomst moeten doen. In het beleidsplan van Felius staat dat in 2008 de nieuwe lichting in staat moet zijn de kar te trekken. Bogtstra stond gereserveerd tegen het inpassen van jonge spelers in de Davis Cup. Uit nood geboren nam hij Robin Haase op in de ploeg voor de wedstrijd van vorige maand in Leiden tegen Tsjechië.

Na de degradatie legde Bogtstra zijn lot in de handen van de tennissers. Niet zij, maar de bond vond het tijd voor een nieuwe start.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden