Bond bereid te praten over offers om crisis te bezweren

HAMBURG (DPA) - Duitse vakbonden zijn bereid te praten over ingrepen in het sociale stelsel. Ook een verhoging van de BTW wijzen zij niet langer onvoorwaardelijk van de hand. Dat is een keerpunt: tot nu toe kwamen de Duitse vakbonden vooral met looneisen. Voor de verhalen dat het met de Duitse economie niet goed ging, leken ze immuun.

Dat blijkt uit uitlatingen van voorzitter Dieter Schulte van de vakcentrale DGB, afgelopen zondag in het blad Bild am Sonntag. De vakcentrale wil niet over alle onderdelen van het sociale zekerheidsstelsel spreken. Het zou vooral gaan om doorbetaling van loon bij ziekte en bezuinigingen op de AOW. Ook vakbondleider Fritz Schösser van van de DGB in Beieren, een van de economisch grootste deelstaten van Duitsland, sprak zich in dergelijke termen uit.

Overuren

Bij het doorbetalen van loon van zieke werknemers zouden volgens Schösser de overuren voortaan niet langer meegerekend hoeven te worden. Wel moeten de regelmatige toeslagen boven op het loon, zoals die voor nachtdiensten, het werken op feestdagen en voor bijzondere prestaties, worden doorbetaald bij ziekte.

Duitse werkgevers eisen al langer aanpassingen in de loonbetaling van zieke werknemers. Dit is in Duitsland niet alleen per wet, maar ook hoofdzakelijk in de CAO-afspraken tussen werknemers en werkgevers geregeld.

Bij de gezondmaking van de AOW zullen volgens Schulte “ook pijnlijke zaken ter tafel komen”. Hij voegde daaraan toe dat “de vakbonden bereid zijn ook medeverantwoordelijkheid te dragen zolang de lasten eerlijk verdeeld worden”. Schösser sprak in dit verband van een verhoging van de BTW met “twee of drie procent.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden