Bond bedacht visie, vrouwen voeren die uit

Oranje speelt zoals beoogd: snel, dynamisch, verrassend en effectief

De Nederlandse handbalvrouwen maken op het wereldkampioenschap in Denemarken indruk met snel, dynamisch, verrassend en effectief handbal. Zij dragen op een perfecte manier de Nederlandse handbalvisie uit die in een 67 pagina's tellend document staat beschreven. "Dit is wat we al tien tot twaalf jaar prediken", meent Sjors Röttger, technisch directeur van het Nederlands Handbalverbond.

In het begin van deze eeuw zette het NHV de toekomstplannen op papier. In een goed doordacht en gedegen rapport werd de handbalvisie voor de daaropvolgende jaren neergelegd. "De investering om in 67 pagina's op te schrijven hoe we moeten handballen is een belangrijke pijler onder het huidige succes", zegt Röttger telefonisch vanuit Kolping, waar Oranje vanavond in de kwartfinales van het WK tegen Frankrijk speelt.

De handbalvisie in het lijvige document kan volgens Röttger worden samengevat in vier woorden: snel, dynamisch, verrassend en effectief. "Wij willen bijvoorbeeld in de dekking het initiatief houden en overnemen. Snelheid zie je terug in de manier waarop we met snelle tegenaanvallen het doel van de tegenstander onder druk zetten. En het is verrassend, we doen het soms net iets anders dan de anderen.

"Met effectiviteit bedoelen we dat je af en toe je knopen moeten tellen. Dat je op het juiste moment rust moet inbouwen. Maar als je naar dit toernooi kijkt, iedereen is zo fit dat ze gewoon gas kunnen blijven geven. En we zijn effectief met scoren en hebben keepsters die de ballen pakken."

Een andere bouwsteen onder het huidige succes is de in 2006 opgerichtte HandbalAcademie waar maximaal 25 talenten fulltime trainen. Na het succes op het WK van 2005 in Rusland, waar Nederland verrassend als vijfde eindigde, beschikte het handbalverbond via de A-status van NOC-NSF over de financiële middelen om die kweekvijver van talenten op te zetten.

Röttger: "In 2006 trainden de eredivisieclubs gemiddeld zo'n zes uur per week. Toen heeft het NHV gezegd: we willen een programma opzetten waarin talentvolle speelsters worden voorbereid op een toekomst in het internationale handbal." Internationals als Laura van der Heijden, Danick Snelder, Lois Abbingh, Angela Malestein, Kelly Dulfer en Estavana Polman komen voort uit de HandbalAcademie.

"Inmiddels hebben we naast de HandbalAcademie een aantal handbalscholen waar kinderen vanuit de verenigingen meer kunnen trainen", vervolgt Röttger. "Onze handbalvisie is ingevoerd in de NHV-trainersopleidingen. We zijn structureel gaan werken aan de piramide van topsport en daarin is de basis ontzettend belangrijk."

De prestaties van de Nederlandse handbalvrouwen op de mondiale titelstrijd in Denemarken verbazen Röttger niet. Hij is wel prettig verrast over het gemak waarmee de ploeg van bondscoach Henk Groener tegenstanders de wil oplegt. "We wisten dat dit eraan zat te komen. Het feit dat we het kunnen, dat verbaast mij niet. Maar de manier waarop we het doen is geweldig."

Röttger weet hoe het is om als bondscoach triomfen te vieren op een WK. De Achterhoeker leidde de vrouwenploeg tien jaar geleden in St. Petersburg naar de historische vijfde plaats. Hij ziet wel overeenkomsten tussen zijn ploeg van toen en het huidige team. "Wij probeerden hetzelfde handbal te spelen. Deze ploeg is met een gemiddelde leeftijd van 24,5 jaar alleen drie jaar jonger. Maar de handbalvisie van mij en Henk Groener is exact dezelfde."

Wat opvalt is het plezier en de spelvreugde die de speelsters uitstralen op het WK. Groener heeft een collectief gesmeed, waarin saamhorigheid een belangrijk bindmiddel is. "Als het over plezier gaat, houd ik het altijd simpel", zegt Röttger. "Als we geen plezier hebben, moeten en kunnen wij niet handballen. Plezier is de basis van succes. Wij handballen zoals Nederlanders willen handballen en daar hoort genieten bij. Plezier moet vooropstaan, ook bij topsporters."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden