Bonaire

Een vrolijk geel bord markeert de ingang. Felgekleurde vuilnisbakken en glasbakken in bruin, groen en wit vertellen met opschriften in Papiaments, Nederlands en Engels welk afval in welke bak moet. Glas, papier, karton, kleding, blik, plastic, batterijen, frituurolie, ijzer. Op Bonaire kan afval dat opnieuw te gebruiken is, ingeleverd worden bij het Plasa medio ambiente, de milieustraat. Dit proefproject voor het gescheiden inleveren van afval opende in maart 2013. "En nu al is de milieustraat te klein", zegt Rudsel Leito, directeur van vuilnisophaal- en verwerkingsdienst Selibon. "Elke maand zien we meer bezoekers. Meer Europese Nederlanders en Amerikanen, en ook steeds meer Bonairianen: het aantal dat hier komt met z'n lege flessen en oude kranten is in een jaar tijd meer dan vertienvoudigd. Bewustzijn over hergebruik groeit, maar we zijn er nog lang niet."

Bonaire werkt hard aan gescheiden afvalinzameling. Mede onder druk van nieuwe, Nederlandse wetgeving. "Maar", benadrukt Leito, "al eerder realiseerden we ons dat het anders moest. Dat we niet tot in het oneindige ons afval op de Landfill (vuilstort) kwijt zouden kunnen. Doordat Bonaire nu een bijzondere Nederlandse gemeente is, is het proces van gescheiden afvalinzameling versneld."

Selibon wil, samen met de lokale overheid, binnen vijf jaar komen tot een 'duurzaam afvalbeheer'. Het eiland hoeft dat niet alleen te doen. Het ministerie van milieu stelde expertise beschikbaar: een deskundige die Bonaire, Sint Eustatius en Saba ondersteunt bij het opzetten van een infrastructuur voor recycling.

Bonaire is blij met die extra steun. Leito: "Wij zijn een klein eiland, we hebben niet alle specialistische kennis in huis. Ook geld is vaak een probleem. Dankzij middelen uit Nederland komt er binnenkort een verbrandingsoven voor het ziekenhuisafval. Dat biomedische afval ligt nu op de Landfill, niemand weet precies wat de gezondheidsrisico's zijn."

Ondanks bewustwordingscampagnes en schoonmaakacties in de wijken, belandt het grootste deel van het Bonairiaanse huisvuil nog altijd op de stort; de in de milieustraat verzamelde 'recycables' daarentegen, gaan grotendeels van het eiland. Daarvoor zorgt BonRecycling, een commercieel bedrijf, gevestigd op een afgelegen industrieterrein. Hier wordt karton geperst om naar Taiwan verscheept te worden en staat oude frituurolie klaar om richting Nederland te gaan, waar er biodiesel van gemaakt wordt. BonRecycling draait zonder subsidie. "Maar karton levert niks op", vertelt directeur Herbert de Jongh. "Dus handelen we ook in oud ijzer. Dat kopen we op en verkopen het aan bijvoorbeeld India. Zo bekostigen we de recycling van de rest. We zijn hier twee jaar geleden, op verzoek van Selibon, vanuit het niets begonnen. Sindsdien is er zeker 1200 ton karton afgevoerd en 40 ton plastic, vuil dat anders op de Landfill zou zijn beland. Of over het eiland zou zwerven."

Bonaire hoopt de komende jaren de hoeveelheid afval die gestort wordt fors te verminderen. Er komen nieuwe milieustraten en een proef waarbij gescheiden afval huis aan huis wordt ingezameld. Een deel van dat afval zal straks worden hergebruikt op Bonaire. Glas bijvoorbeeld. Daarvoor is moeilijk een afnemer te vinden, aldus De Jongh. "Maar glas is goed te vermalen tot zand en dat kan weer gebruikt worden in de wegenbouw. Er is alleen een dure machine voor nodig."

Nederland is bereid zo'n 'glasverpulveraar' voor het eiland te bekostigen, de lokale overheid wordt verantwoordelijk voor de exploitatie van machines als deze. De Jongh zou een glasverpulveraar graag beheren, overleg daarover is nog gaande. "Met de verkoop van zand kan weer iets anders gerecycled worden. Ook ik wil Bonaire schoner krijgen."

Dit is het slot van een tweeluik over recycling. Deel 1 over het statiegeldsysteem in Duitsland stond afgelopen dinsdag op deze pagina.

De milieustraat op Bonaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden