Bonaire vreest voor rechtszaak

Illegale spionage van AIVD kan zaak tegen van corruptie verdachte oud-politici schaden

BONAIRE - Wat is de invloed van de mogelijk illegale spionage van de AIVD op het dossier Zambezi? Die vraag hangt sinds donderdag als een dreigende wolk boven de rechtszaak die vandaag op Bonaire begint.

In de zaak Zambezi staan de oud politiek leider van de Christendemocratische UPB Ramoncito Booi, zijn partijgenoot Burney el Hage en diens vrouw terecht wegens corruptie, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude.

Nu vorige week werd onthuld dat Booi en El Hage tussen 2005 en 2010 door de Nederlandse inlichtingendienst afgeluisterd zouden zijn, kan de zaak een onverwachte wending krijgen. De advocaat van de verdachten, Geert-Jan Knoops, liet al weten dat er op z'n minst nader onderzoek moet plaatsvinden. In het uiterste geval kan de 'illegale spionage de zaak mogelijk onderuit halen,' aldus Knoops in een radio-interview.

Het is niet het eerste oponthoud in de lange geschiedenis van het dossier Zambezi. De Bonairiaanse Stichting Goed Bestuur wil er niet aan denken dat opschorting de uitkomst van de zitting van vandaag wordt. De stichting stelde in 2007 het zogeheten 'Zwartboek' op. Een verzameling documenten - notariële aktes, politieverslagen, memo's - die geruchten moesten staven dat politicus Ramoncito Booi zou sjoemelen met gronduitgifte en zich schuldig zou maken aan grootschalig machtsmisbruik. "We wilden alle overheidsbesluiten waaraan een luchtje hing, onderzoeken," aldus Norwin Willem, de voorzitter van Goed Bestuur.

Het Zwartboek werd overhandigd aan Ank Bijleveld, toen staatssecretaris van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. Ook het Openbaar Ministerie kreeg een exemplaar.

In het najaar van 2009 werden invallen gedaan bij Ramoncito Booi en Burney el Hage. Beiden werden verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en ambtsmisdrijven. De zaak tegen de politici werd echter wegens tijdgebrek geseponeerd: de rechtercommissaris stelde in 2010 een einddatum aan het onderzoek.

"Onbestaanbaar, bij een omvangrijke zaak als deze," vond de stichting Goed Bestuur, die het hof per brief vervolgens vroeg het onderzoek toch voort te zetten. Dat gebeurde, en ruim een jaar geleden gelastte de rechter opnieuw vervolging. "Dat het Openbaar Ministerie de zaak nu voor de rechter brengt, betekent dat het sterk staat. Eindelijk inhoudelijke behandeling," aldus voorzitter Willem.

Niettemin is Ramoncito Booi een paar dagen voor de regiezitting laconiek: "Alle zware beschuldigingen zijn van tafel. Wat er nu ligt, gaat over een terrein dat ik zou hebben verkocht. Ik zou daarvoor meer geld hebben gekregen dan bij de notaris is vastgelegd. Ik heb niets verkeerd gedaan. Laat ze het tegendeel bewijzen. Als ze dat doen, dan leg ik me daarbij neer." Ook El Hage heeft vertrouwen in een goede afloop: "Het is niet makkelijk om op een klein eiland in de politiek te zitten. Veel mensen willen iets van je. Iedereen luistert naar roddels. Maar ik heb mij nooit buiten de rechte weg begeven."

El Hage kondigde onlangs aan de politiek na 17 jaar te verlaten. Booi droeg in september het leiderschap van zijn UPB over aan James Kroon, lid van het Bonairiaanse bestuurscollege. Maar ook de huidige UPB-leider is niet van onbesproken gedrag: Kroon zou schuldig zijn aan valsheid in geschrifte en kreeg deze zomer een voorwaardelijk sepot met een proeftijd van drie jaar. Hij bleef aan als bestuurder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden