Bonaire schikt zich voorlopig in de afspraken

De Bonairianen worstelen. Worden wij wel gelukkig onder de vleugels van Nederland? Natuurlijk, de bevolking heeft zelf gekozen voor deze toekomst. In een referendum in 2004 opteerde 60 procent voor een directe band met Den Haag. Maar nu het proces bijna is afgerond, doemen op Bonaire steeds meer spookbeelden op.

Net als de Statianen, vrezen de Bonairianen de ’immorele’ en ’anti-sociale’ wetten over abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Daarbij ziet de lokale bevolking dat steeds meer Nederlandse ondernemers en pensionado’s op het eiland neerstrijken. Bonaire is Bonaire niet meer.

Het eiland protesteert vanaf mei 2009 tegen de staatkundige toekomst. In die maand greep de democratische partij PDB de macht, ten koste van de pro-Nederlandse UPB. Leider Jopie Abraham van de PDB noemt de UPB ’het braafste jongetje van de klas’. „Die partij is veel te toegeeflijk naar Nederland geweest.”

Abraham heeft geprobeerd om meer autonomie voor Bonaire veilig te stellen. De democraat wilde de bevolking via een referendum vragen of zij tevreden is met de status van ’gemeente’. Abraham ziet liever een losser staatsverband tussen Nederland en Bonaire, al was het maar om omstreden wetten buiten de deur te kunnen houden.

Dat referendum is geblokkeerd door de gouverneur van de Antillen. Zo’n volksraadpleging is volgens hem „in strijd met het algemeen belang van het Koninkrijk.” De beoogd voorzitter van de referendumcommissie Douwe Boersema vindt dat ’uitermate jammer’. Want, zegt de staatsrechtgeleerde, „het zou voor de verstandhouding met Nederland goed zijn wanneer het eiland gevoelige zaken ’op zijn Bonairiaans’ kan regelen.” En dat is als openbaar lichaam onmogelijk.

Ook Bonaire schikt zich dus in alle gemaakte afspraken. Het is de vraag hoe lang de getekende vrede voortduurt. Want vroeg of laat zullen waarschijnlijk ook de Bonairianen verlangen naar autonomie of zelfs volledige onafhankelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden