Bommen VS op bruiloft Afghanistan

KANDAHAR - Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft gisteren in Afghanistan bij vergissing een huis gebombardeerd waar een bruiloft aan de gang was. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn er veertig doden gevallen. Meer dan zestig mensen zouden gewond zijn geraakt.

Over het aantal slachtoffers van de aanval in de Centraal-Afghaanse provincie Oruzgan komen tegenstrijdige berichten binnen. Het Afghaanse persbureau AIP meldde meer dan 100 doden. Een verpleegster van het ziekenhuis in Kandahar sprak van 120 doden.

Het bombardement was ongeveer 175 kilometer ten noordoosten van Kandahar in het dorp Kakarak. Daar vierden zeker 400 mensen feest in verband met een trouwerij. Feestgangers schoten in de lucht om uiting te geven aan hun vreugde, een traditie bij veel Afghaanse trouwfeesten.

Mogelijk heeft de bemanning van een Amerikaans patrouillevliegtuig dat aangezien voor een beschieting door vijandige strijders.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie erkende dat er sprake was van een vergissing. Een bom zou zijn afgezwaaid, maar hij kon niet bevestigen dat een groep bruiloftsgangers is getroffen. Volgens hem kwamen de vliegtuigen in actie, nadat ten noorden van Kandahar vanaf de grond was gevuurd op gevechtsvliegtuigen van de coalitie tegen terrorisme.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een commissie ingesteld die de toedracht van het incident moet onderzoeken. Hij zei dat er hulp was gestuurd.

Het bombardement is het laatste in een serie Amerikaanse vergissingen in hun strijd tegen de strijders van Al-Kaida en de Taliban. In april kwamen vier Canadese soldaten om toen een Amerikaans vliegtuig hen per ongeluk beschoot.

In januari kwamen burgers om door bommen op een dorp dat ten onrechte was aangemerkt als een Taliban-bolwerk. In december bombardeerden Amerikanen een konvooi bij de oostelijke stad Khost, waardoor een aantal stamoudsten om het leven kwam. Vorig jaar oktober trof een bom een woonwijk van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden